Около 1,5 милиона от българите са със свръх наднормено тегло, а страната ни е на едно от челните места по честотата на затлъстяването в детска възраст в ЕС. Това сочат данните на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO), която одобри кандидатурата на УМБАЛ „Александровска“ за статут на акредитиран Център за лечение на затлъстяването у нас.


До момента у нас не съществуваше структура, която да е ангажирана цялостно и дългосрочно с грижата за пациентите с болестно затлъстяване и чийто екип да избира оптималния терапевтичен подход за всеки индивидуален случай.


Центърът в Александровска болница ще бъде първият в България функционален експертен център за обучение, развитие и подобряване на диагностиката, лечението и обгрижването на пациенти с наднормено тегло и затлъстяване. Европейската асоциация за изследване на затлъстяването дава акредитацията си на лечебното заведение след двугодишно наблюдение на работата на екипа на лечебното заведение по програма за ефективна профилактика и съвременно лечение на проблема.Лечението на затлъстяването е комплексно и дългосрочно, и няма универсален подход, валиден за всички, подчертават от УМБАЛ „Александровска“. Затова през 2016 г. в лечебното заведение бе сформиран екип от експерти (ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург), който създаде протоколи за поведение и лечение при пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия. Това включва промяна на хранителните навици, диетичен режим, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и като крайна мярка - бариатрична хирургия.


За период от две години в програмата са включени повече от 150 пациенти, подходящи за оперативно лечение. Направени са 50 операции – „безкръвно” (лапароскопски), с 0% смъртност, 51 кг. средна загуба на тегло до първата година след интервенцията и ремисия на придружаващите заболявания като захарен диабет тип 2, хипертония, сънна апнея. Пациентите се проследяват и обгрижват компетентно, имат осигурен достъп до екипа през цялото време на лечението, преди и след интервенцията, и са със значително подобрено здраве, самочувствие и качество на живот.


Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO) е федерация на професионални асоциации и обединява акредитирани центрове от 34 страни. По схемата EASO COM центровете за лечение на затлъстяването са акредитирани срещу набор от внимателно разработени критерии и в съответствие с приетите европейски стандарти и академични насоки, като кандидатурите се оценяват от работната група за управление на затлъстяването на EASO (OMTF).