Министерският съвет удължи срока на обявената извънредна епидемична обстановка, въведена заради световната пандемия от коронавирус, до 31 август.

 

Това оправомощава изпълнителната власт, основно в лицето на здравния министър, да въвежда различни временни противоепидемични мерки.


 

Министерски съвет аргументира своето решение с нарастването на случаите на ковид-19 с 12% в световен мащаб през седмицата до 18 юли в сравнение с предходната седмица.

 

Оценките на Световната здравна организация (СЗО) са, че при досегашното темпо на развитие на пандемията, общият брой на новите случаи на ковид-19 в света през следващите три седмици ще надхвърли 200 млн. души.

 

В световен план към 20 юли страната ни се нарежда на 7-о място по обща смъртност от ковид-19 и на 67-о място по 14-дневна смъртност. Във възрастовото разпределение на случаите се наблюдава спад на заболеваемостта във всички групи, като от последните няколко дни се отчита нарастване на 14-дневната заболеваемост при лицата до 39 г. и възрастните хора над 90 г.

 

До 18 юли в България първа доза ваксина срещу ковид-19 е поставена на 18 % от подлежащото на ваксиниране население, а със завършен ваксинационен курс са 16%, което отрежда последно място на страната ни сред държавите в ЕС/ЕИП.

 

От Министерски съвет посочват, че е необходимо да се запази постигнатият спад в заболеваемостта в страната, както и да се подготви здравната система за реакция при евентуална нова пандемична вълна.

 

За целта бяха въведени по-строги здравни изисквания за пристигащите от страните, които се намират в червената зона за разпространение на ковид-19, които влизат в сила от днес.

 

Те ще се прилагат стриктно от органите на граничния здравен контрол, заедно със забрана за влизане в страната за гражданите на определени държави.

 

Общият брой поставени дози ваксина срещу ковид-19 надхвърли 2 млн., а реимунизирани у нас са малко над 984 000 души.

 

С поне една доза ваксина в България са обхванати под 20% от населението в сравнение със средно 70% за страните от ЕС.