Кабинетът ще удължи с още един месец извънредната епидемична обстановка, за да сработят новите мерки срещу COVID-19, предаде БНТ. Те станаха ясни днес след срещата на Коалиционния съвет тази сутрин, а удължаването ще стане със заповед на министъра на здравеопазването.


Премиерът съобщи, че са одобрени социално-икономически мерки в общ размер на 1 млрд. и 163 млн. за социални мерки и 731 млн. лв. за икономически мерки, които ще бъдат отпуснати от националния бюджет.


Социалните мерки включват увеличаване на разходите за персонал с 30 % от 1 август на органи и администрации, натоварени с дейности за овладяване на пандемията - увеличава се ставката на нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд в размер на 92 млн. лева. Средствата са предвидени за структури на Министерство на здравеопазването, Министерството на труда, МВР, НЗОК, НОИ и др.Увеличават се стандартите по делегираните от държавата дейности за училищното и детско здравеопазване и здравните кабинети, както домове за възрастни хора, хора с увреждания, дневни центрове за деца и т.н. в размер на 24.6 млн. лв.


За еднократна добавка към пенсиите за три месеца подред по 50 лв. за всеки един пенсионер, което е над 318 млн. В края на август, когато се направи нов разчет на изпълнението на бюджета, тази мярка може да бъде удължена.


Увеличават се средства за субсидии на лечебните заведения - за пациенти с инфекциозни болести, туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания, с психични заболявания и за лечебни заведения в отдалечени и трудно достъпни райони - 17 млн. и 300 000 лв.


Увеличаване на стойността на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ - в размер на 126 млн. и 300 000 лв.


Допълнителни средства по бюджета на социалното министерство - 122 милиона лева за допълнителни средства за личните асистенти. Увеличаване на минималния размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври от 9 на 12 лева. Увеличаване срока на изплащане на обезщетенията за безработица с допълнителни три месеца.


Осигурява се нетно възнаграждение в размер на 1000 лв. за медиците на първа линия - 67 милиона лева до края на 2020 г.