До края на юли се удължава извънредната епидемична обстановка у нас. Новината дойде след среща на Националния оперативен щаб с премиера Бойко Борисов, на която са присъствали министърът на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев.


Причината решението е да се запази възможността на министъра на здравеопазването да може да издава заповеди, за да се създадат условия за намаляване нивото на разпространение на коронавируса.


„Засилва се контролът по спазване на мерките. Препоръчва се на областните щабове да засилят контрола на територията на своята област при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в техния регион и тяхната компетентност. Препоръчва се да се намалят до минимум масовите мероприятия, защото в последните седмици се наблюдава силно разпространение на вируса при провеждане на масови мероприятия“, обясни здравният министър Кирил Ананиев, цитиран от БНТ.Предстои министър Ананиев да издаде и заповед, в която ще определи гражданите на кои страни ще могат да влизат на територията на България, както и тези, които ще могат да влизат, но ще бъдат под 14-дневна карантина.


По време на извънредния брифинг на Националния оперативен щаб стана ясно, че български екип е много близко до откриване на лекарство срещу коронавируса. Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов заяви, че през май у нас е стартирало клинично изпитване с лекарствен продукт – „Ивермектин“, зад което екипът, възложителят и компанията-производител са български. До момента са набрани 30 пациента, а изпитването се провежда в 9 болници у нас.


„Надяваме се, че в края на месеца ще имаме първични резултати от тази група 30 пациенти. Към края на юли, началото на август ще има и повече информация“, допълни Кирилов.