Награда за най-значима научна разработка в областта на педиатрията на името на проф. д-р  Иван Митев да бъде връчвана всяка година. Това реши Катедреният съвет, начело с проф. д-р Иван Литвиненко от Специализираната болница за активно лечение „Проф. д-р Иван Митев”- София.

 

Поводът е 90-годишнината от рождението на патрона на лечебното заведение.Колеги, приятели, съмишленици и последователи от медицинската общност се събраха на юбилейното честване, за да отбележат приноса на медика за развитието на педиатрията и особено на социалната педиатрия и детската ревмокардиология.


Поздравителни адреси бяха изпратени от името на д-р Мирослав Ненков, проф. д-р Генчо Начев, председател на Общото събрание на Медицински университет - София и изп. директор на УМБАЛ „Св.Екатерина” и д-р Костадин Ангелов, изп. Директор на УМБАЛ „Александровска”.


Българският лекарски съюз присъди почетен знак „Златен” в знак на уважение и признателност към проф. д-р Иван Митев. Наградата получиха членовете на семейството - проф. д-р Ваньо Митев, ректор на Медицински университет –София и д-р Полина Митева, началник Клиниката по хемодиализа в СБАЛДБ.

NEWS_MORE_BOX


Модераторът на тържеството проф. д-р Иван Литвиненко, началник Клиника по неврология и Ръководител на катедра по Педиатрия към СБАЛДБ, подробно представи биографията на проф. д-р Иван Митев. Той посочи, че венец на неговите научни търсения е открития от него шести сърдечен тон, за което през 1973 г.  е признат за втория български откривател, а  през 2009 г. откритието е обявено за най-голямото българско научно постижение на 20-ти век.


Беше показана любовта на ученика към учителя, разказани бяха много топли спомени.


В Специализираната болница за активно лечение „ Д-р Иван Митев”- София годишно се лекуват между 5500 и 6 хил. деца на възраст от 0 до 18-годишна възраст по всички профили на педиатрията. Тук работи екип от високоспециализирани кадри, сред които 63-ма лекари, по-голямата част от които са преподаватели в Медицински университет - София и хабилитирани лица.