Училище за пациенти, преживели инсулт, и техните близки, предстои на 16 февруари 2023 г. от 13:00 часа в Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Св. Анна”. Залата е на последния етаж на сграда “Изток”. 

 

Ще има възможност пациентите да зададат своите въпроси и да получат съвети от специалистите. Подготвени са следните теми - “Проблемът инсулт – какво е важно да знаем?, “Афазия – какво представлява, как да се лекуваме, какво да очакваме” от д-р Добринка Калпачка, “Рехабилитация след инсулт” от д-р Нина Гацова, “Живот след инсулт – терапия, възможности, перспективи” от Дорина Добрева, председател на Асоциация за инсулт и афазия.


 

Инсултът е заболяване, което засяга артериите, водещи в мозъка. Той е една от водещите причини за фатален край и инвалидизация. Възниква, когато кръвоносен съд, който пренася кислород и хранителни вещества към мозъка, е блокиран от съсирек или се спука (или разкъса). Когато това се случи, част от мозъка не може да получи необходимата кръв и кислород, така че тя и мозъчните клетки умират.

 

Инсултът може да бъде причинен или от съсирек, възпрепятстващ притока на кръв към мозъка (наречен исхемичен инсулт), или от разкъсване на кръвоносен съд и предотвратяване на притока на кръв към мозъка (наречен хеморагичен инсулт). Преходната исхемична атака или „мини инсулт“ се причинява от временен съсирек.

 

Мозъкът е изключително сложен орган, който контролира различни функции на тялото. Ако възникне инсулт и кръвният поток не може да достигне до областта, която контролира определена телесна функция, тази част от тялото няма да работи както трябва.

 

До 80 % от вторично появилите се инсулти могат да бъдат предотвратени. Американската асоциация за инсулт е разписала осем лесни стъпки, които човек може да следва, за да предотврати възникването на инсулт за втори път. 

  1. Следене на кръвното налягане
  2. Контрол на холестерола
  3. Ниски нива на кръвна захар
  4. Поддържане на активен начин на живот
  5. Здравословно и пълноценно хранене
  6. Редуциране на телесното тегло, ако е наднормено
  7. Окончателно спиране на тютюнопушенето
  8. Консултация с лекуващия лекар относно приема на съдоразширяващи медикаменти

 

*Аспиринът не е подходящ за всеки пациент, претърпял инсулт, така че не забравяйте да говорите с Вашия лекар преди да започнете да го приемате.

 

Референции:

1. About Stroke. American Stroke Association - https://www.stroke.org/en/about-stroke

2. 08 Ways to Help Prevent a Second Stroke. American Stroke Association - https://www.stroke.org/-/media/Stroke-Files/life-after-stroke/Secondary-Prevention/8-Ways-to-Help-Prevent-a-Second-Stroke-ucm_500738.pdf