Нови, по-строги противоепидемични мерки влизат в сила у нас от 29 октомври до 12 ноември заради растящия брой заразени с коронавирус.

 

Присъствените учебни занятия  се преустановяват за учениците в гимназиален етап, съгласно новата заповед на здравния министър.


 

Към обучение в електронна среда преминават и всички висши учебни заведения.

 

Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда в езикови и образователни центрове и занимални.

 

Изключение се допуска само за дейностите по интереси и занималните за ученици в начален и прогимназиален етап на образование.

 

През следващите две седмици центровете за подкрепа на личностното развитие също ще трябва да провеждат своята дейност в електронна среда.

 

Конференции, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма ще могат да се провеждат при участие на не повече от 30 души.

 

Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) ще се провеждат при заетост на местата до 30 %.

 

Спортните мероприятия на закрито и открито ще се провеждат без публика, а екскурзиите и груповите посещения на туристически обекти се забраняват до 12 ноември.

 

За същия период се затварят всички нощни заведения за развлечения на закрито.

 

Заведенията за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на нощните заведения) трябва да осигурят дистанция от 1,5 м между съседните маси. Не се допускат повече от 6 души на маса.

 

На всички пазари на открито и закрито трябва да се осигури еднопосочно движение на потока от посетители и дистанция от 1,5 м. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

 

С предишната заповед на здравното министерство бяха спрени плановите операции и плановия прием в областите в червената и оранжева зона.

 

Изключение правят трансплантациите и дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

 

Над 2 200 души е вече броят на настанени в болница с коронавирус, а 145 от тях са в интензивни отделения.

 

Заради бързо нарастващия брой на новите случаи на Ковид-19, медиците в някои софийски болници призоваха обществото да спазва противоепидемичните мерки.

 

2 569 са новозаразените през изминалото денонощие или близо 23% от направените 11 226 PCR изследвания.

 

25 души с коронавирус са починали вчера, а 293-ма са оздравели.

 

От здравното министерство припомнят, че отрицателен PCR тест не отменя задължителната 10-дневна карантина за близки контактни лица или 14-дневната карантина за хората с положителен резултат за коронавирус.