Противоепидемичните мерки за борба с разпространението на коронавируса ще се запазят поне до края на месеца.

 

Учениците от 5 до 12 клас и студентите ще продължат да се обучават в електронна среда до 31-и януари.


 

Разрешава се присъственото провеждане само на онези практически дейности при студентите и учениците в горен етап, които не могат да се проведат в електронна среда.

 

Това бе решено на работно съвещание, в което участваха здравният министър Костадин Ангелов, министърът на образованието Красимир Вълчев и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб.

 

Предстои да бъде изготвен списък на практическите занимания, които ще могат да се провеждат присъствено.

 

Учениците от 5 до 12 клас и студентите преминаха към онлайн обучение още в края на октомври 2020 г. На 27-ми ноември здравното министерство въведе още по-строги ограничителни мерки, по силата на които бяха затворени яслите, детските градини, а към онлайн обучение преминаха и децата от първи до четвърти клас.

 

Според здравния министър епидемичната ситуация продължава да се подобрява благодарение на ограничителните мерки, което налага необходимостта от тяхното запазване.

 

Данните за заболеваемостта показват, че България е на 26-о място сред страните в Европейския съюз и на 7-мо място по смъртност от Ковид-19.

 

Отчита се и трайна тенденция за намаляване на пациентите, както в интензивните отделения на болниците, така и извън тях.

 

Въз основа на направените анализи, министърът на здравеопазването препоръчва да се разреши присъственото провеждане само на определени практически дейности и изпити за учениците от 5 до 12 клас и студентите във висшите училища.

 

„Относно другите противоепидемични мерки в страната, считаме, че те трябва да продължат да действат до края на месец януари “, категоричен бе министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той бе подкрепен от образователния и спортния министър Красимир Вълчев и Красен Кралев.

 

Предстои да се разгледат различни варианти за възстановяването на класните занятия при по-големите ученици от 5 до 12 клас.

 

Утре се очаква първата доставка от втората разрешена за употреба в ЕС ваксина на компанията Moderna. Количеството, което ще пристигне, е 2400 дози, посочи Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

 

Следващата доставка ще бъде на 18 януари, когато ще пристигнат 35 000 дози от ваксината на Pfizer. До момента в България срещу Ковид-19 са се имунизирали 14 161 души.