Обучение за първа помощ с автоматичен дефибрилатор започна в десет столични гимназии. Предназначено е за ученици и се осъществява от инструктори на Фондация „Първите три минути“, чиято основна дейност е популяризирането на първата помощ у нас.

 

Обучителния курс са преминали и преподавателите в съответните училища, обясни Марияна Манушева от фондацията. Кампанията на фондацията започва по повод Световния ден за рестартиране на сърцето.


 

„Те бяха инструктирани как да преподават уменията за оказване на първа помощ на учениците и могат да ги добавят към различни часове, например в този на класа или по физическо“, заяви тя пред Българското национално радио (БНР).

 

В много учебни заведения преподаването на първа помощ е по-скоро теоретично, защото липсва необходимата екипировка, с която учениците да придобият реални умения, обясняват от фондацията.

 

„От фондацията ни предоставиха много макети. Учениците от дванайсти клас споделиха, че искат да имат още такива часове, за да упражнят наученото. В часовете по биология всичко е теория, а тя трябва е подплатена с практика. Необходимо е да има по един такъв час всеки срок. Макетите могат да се вземат с предварителна заявка към фондацията. Те не са тежки“, обясни преподавател от 119. СУ в предаването „Хоризонт до обед“.

 

Към момента автоматични дефибрилатори има в столичното метро, като Манушева заяви, че фондацията продължава да работи за поставянето на дефибрилатори и на други обществени места. Такива има и в Пловдив, допълни тя.

 

“Човешкият организъм може да издържи до 3 минути без кислород, преди да започнат да настъпват необратими увреждания. Всеки човек може да се окаже в позицията на свидетел на инцидент и трябва да е способен да реагира за това кратко време, за да запази нечий живот! Ние работим за постигането на тази цел чрез насърчаване, развитие и подпомагане на първата помощ и спасяването в България”, заявяват от фондацията.

 

През изминалата година фондацията организира различни проекти, сред които „Предай нататък – първа помощ за учители и ученици“, „Промяната започва от нашата врата – бъдещите лекари за европейския облик на София“, „Разработване на Пътна карта за внедряване на автоматични външни дефибрилатори на територията на Столична община“ и други.