Добрите дела нямат запазено време в календара. Десет дни след Коледните и Новодогишни празници сливенската МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ получи общо четири дарения от различни училища в областта. Последното е от учениците и преподавателите от ПМГ „Добри Чинтулов“, които събраха 1252 лв. и ги дариха на Отделението по неонатология за закупуването на нов, модерен кувьоз. Дарението е резултат от проведената кампания в математическата гимназия в името на живота и здравето на недоносените деца, за чиято грижа е необходима животоспасяваща апаратура.


Преди седмица други три училища в Сливен - Основно училище „Елисавета Багряна“, Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“ и Професионалната гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“ също дариха различни суми за най-малките пациенти в областната болница. Трите училища са събрали общата сума от 1836,60 лв.


У нас всяка година се раждат около 6000 недоносени деца. В проценти това са около 10-11% за цялата страна, в световен мащаб броят на недоносените бебета годишно е около 15 милиона.


 

Неонатологът д-р Радка Масларска пред Puls.bg за важните етапи от развитието на недоносените бебета:

  • Недоносени са всички деца, родени преди 37 гестационна седмица, които са с тегло под 2500 грама. Именно теглото е факторът, според който ги разделяме в 4 степени. Като най-лека степен се определя първата, в която попадат децата от 2001 г до 2499 г, а най-критична е четвърта степен новородени с тегло под 1000 г.
  • Недонодените бебета се отличават от останалите по някои основни характеристики, които ги правят по-уязвими. Възможни са усложнения, свързани с основните системи на функциониране. Например ритъмните нарушения на дишането са сред проблемите, които се появяват вследствие на недоразвита дихателна система. Завишен е рискът от редица други заболявания и смущения, засягащи дихателната, сърдечносъдовата и нервната система, обмяната на веществата.
  • Недоносените деца достигат своите връстници от 1- до 3-годишна възраст, според степента на незрялост. Препоръчително е да се направи навременна оценка на здравословното състояние на бебето, която да премине в периодично проследяване на физическото и нервно-психическото развитие. При недоносените деца спазването на хранителен режим, както и провеждането на двигателна гимнастика, масаж и рехабилитация са част от стъпките, които им помагат да израстнат по-бързо.