Американски учени са успели да създадат първата синтетична жива клетка.

 

Учените са успели да изградят по изкуствен път генома на бактерия и са го вкарали в приемна клетка. Полученият микроорганизъм изглежда и реагира като жив и дори се самовъзпроизвежда. Авторите на проучването поясняват, че това е първият самовъзпроизвеждащ се вид, чийто родител е компютър.


Д-р Крейг Вентър и колегите му, създали изкуствената ДНК, смятат, че в бъдеще изкуствено създадените микроорганизми ще помогнат за синтезирането на лекарства, горива и ваксини. Смята се, че с помощта им могат дори да абсорбират парниковите газове.


Авторите на изследването, които в миналото са успявали да създадат синтетичен бактериален геном, както и да трансплантират геном от една клетка в друга, сега са комбинирали двата метода.


За да създадат синтетична жива клетка учените са копирали съществуващ бактериален геном, по химичен път да конструират негово копие и са го вкарали в приемна клетка.


"След като трансплантирахме софтуера в клетката, тя започна да го чете и да се превръща във вида, който е закодиран в синтетичния геном. Новата бактерия се е размножила повече от милиард пъти, като новите клетки съдържат и са контролирани от синтетичната ДНК. Това е първият път в историята, когато синтетична ДНК изцяло контролира клетка", казва д-р Вентър пред Би Би Си.


Въпреки, че е огромен пробив за науката, критиците смятат, че неволното освобождаването на нови организми в природата може по-скоро да навреди, отколкото да донесе ползи.

 Някои експерти дори сравняват изпускането на изкуствено създадени бактерии със замърсяване, тъй като не може да се предположи как ще се държат в свободна среда.