Учебната година в Медицинския университет-София бе официално открита. Хиляда и триста първокурсници прекрачиха прага на най-старото медицинско училище в страната.

 

Проведе се тържествена церемония на открито, водена от председателя на Общото събрание на университета акад. Ваньо Митев. На празника присъства министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.


 

„Радвам се, че за поредна година този ден ни събира, за да поставим началото на учебния процес. Всяко начало е красиво: началото на един сезон, началото на едно приятелство, началото на Вашия път в широкото поле на познанието върху човека и неговото здраве. Естествено е моето, а надявам се и Вашето вълнение, защото сме изправени пред поредното предизвикателство, което образователният процес ни поставя. Ние всички желаем той да е съдържателен, пълноценен и присъствен. Нека времето, в което сте тук бъде наистина добро за Вас – осмислено, споделено, проникновено и вдъхновено. Отстоявайте избора си и защитавайте благородните ценности, които стоят зад него“, приветства първокурсниците ректорът на университета акад. Лъчезар Трайков.

 

Той благодари на всички преподаватели и служители за всеотдайността им и подчерта, че техният ангажимент е изключително сериозен и отговорен, свързан с обучението и образованието на бъдещите лекари, стоматолози, фармацевти и специалисти, от които обществото ни има нужда.

 

В приветственото си слово министърът на здравеопазването поздрави представителите на академичната общност и подчерта лидерското място на университета в обучението по медицина у нас. „Уверявам Ви, че подготовката, която ще получите в това престижно медицинско висше училище ще Ви осигури не само отлична основа, но и много възможности за професионална реализация в нашата страна, ще ви изгради и като достойни и принципни хора. Бъдете упорити, последователни и целеустремени и съм сигурен, че ще успеете!“, с тези думи министър Меджидиев се обърна към новопостъпилите студенти.

 

Сред присъстващите бяха и заместник-министърът на образованието проф. Албена Чавдарова, заместник-кметът на Столична община по „Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов, заместник-ректорите на МУ-София, деканите на отделните факултети, директорите на звена, много студенти, родители и гости.

 

Тържественото откриване продължи с церемонии в различните факултети. Студентски съвет организира Ден на първокурсника, за да се запознаят новоприетите студенти със структурата на всеки факултет, различните катедри и отделните дисциплини, а техните по-големи колеги им помогнаха с опознаването на базата на университета, отделните аудитории и зали.