Правителството ще удължи епидемичната обстановка в страната до 31 май, обяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на работна среща с представители на туристическия бранш, на която бяха обсъдени мерките за предстоящия нов летен сезон.

 

Ще бъдат осигурени предвидимост за туристическия бранш и ясни правила за влизането на туристите в България. Вече е започнало и ваксинирането на работещите в сферата на туризма, приети са и единните правила за туристическия сезон.


 

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов припомни двата основни ангажимента, поети от правителството във връзка с откриването на летния туристически сезон.

 

„Първият беше от началото на месец май най-късно да изготвим такива правила за влизане в страната ни, че да бъдат конкурентни на съседните ни държави с оглед да спасим българския туризъм и тази година да имаме един по-добър сезон“, заяви проф. Ангелов и добави, че на заседанието на Министерския съвет утре ще бъде предложено удължаване на извънредната епидемична обстановка у нас до 31 май.

 

„След като удължим извънредната епидемична обстановка, от 1 май в страната ще може да влиза по три възможни начина“, подчерта здравният министър.

 

Първият ще е с ваксинационен сертификат, който ще удостоверява, че имунизацията е напълно завършена с ваксина, призната от Световната здравна организация.

 

„Това са ваксините, които се прилагат в Европейския съюз, китайската ваксина и руската ваксина“, изброи министър проф. Ангелов.

 

Вторият начин за влизане в България ще е с отрицателен PCR тест или с антигенен тест. „Конкретно за антигенните тестове има списък на ЕС, в който са сертифицирани и признати тестове от определени фирми производители с най-висока надеждност, специфичност и чувствителност“, уточни здравният министър.

 

Третият възможен начин за влизане в страната ще е с документ за преболедуване на ковид-19 през последните 6 месеца.

 

„Вторият ангажимент, който поехме към туристическия бранш, беше от началото на май да стартираме ваксинацията на всички, които работят в сферата на туризма“, каза още здравният министър и информира, че ваксинацията на представители на сектора от област Варна вече е започнала.

 

Подготвя се ваксинацията в област Бургас, така че всички, които са подали заявление, ще бъдат ваксинирани от началото на май.