Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов предаде 20 нови оборудвани линейки на центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в страната.

 

Те са част от големия инвестиционен проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", който предвижда да бъдат закупени 400 нови санитарни автомобила.


 

До момента 260 от тях са вече предоставени на спешните центрове в страната.

 

Остава да бъдат предадени още 140, от които 42 са високопроходими, а поръчката за тях върви в момента, посочи здравният министър.

 

С 20 нови оборудвани спешни автомобила ще разполагат центровете за спешна помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище.

 

Големият инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ е на стойност близо 164 млн. лв. и се реализира на територията на цялата страна.

 

Предвидени са и строителство, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ в страната.

 

Той ще обхване спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали и 6 изнесени екипа.

 

Отделна дейност по проекта предвижда модернизирането на всички помещения в структурите на спешната помощ с нова медицинска апаратура, както оборудване и обзавеждане.

 

„В голяма част от районите са сключени договори за строителството, за авторския надзор, за строителния надзор. Предстои започването на строежите. Надявахме се, че до края на тази година ще можем да започнем, но сега разбирам, че в една от фирмите голяма част от служителите са болни, но мисля, че до края на годината ще направим всичко възможно, за да започнем строителството по този голям проект“, допълни министър Ангелов.

 

Десет нови оборудвани линейки са предоставени на ЦСМП – София, 4 на ЦСМП – Пловдив, 3 за ЦСМП – Бургас, 1 за ЦСМП – Варна, 1 за ЦСМП – Добрич и 1 за ЦСМП – Търговище.

 

В отговор на журналистически въпрос дали бързите антигенни тестове ще бъдат приравнени на PCR тестовете предвид променената дефиниция на Европейския център, проф. Ангелов обясни, че в момента мнението на експертите, които работят по въпроса, клони в тази посока.

 

Няма категорично становище все още на европейско ниво, което да приравнява антигенните тестове с PCR тестовете. Има препоръка, която показва, че в големи колективи могат да се използват за скрининг и съответно да се потвърждават с PCR тест. Аз ще слушам изцяло експертите. Ако те кажат, че това е добре, антигенните тестове ще бъдат приравнени“, заяви министърът на здравеопазването.