Център за иновативни терапии и авангардни технологии при диабет отвори врати във варненската Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Св. Марина“.

 

Официалното откриване се състоя на 14 ноември, обявен за Световен ден за борба с диабета.


 

Пациентите със захарна болест на възраст до 18 години, които се лекуват в болница „Света Марина“, са от цяла източна България и се увеличават непрекъснато. Благодарение на Центъра за иновативни терапии и авангардни технологии те ще могат да бъдат наблюдавани от разстояние, което ще намали и престоя им в болницата.

 

Ръководител на центъра ще бъде проф. д-р Виолета Йотова, която е директор и на Първа детска клиника в болницата.

 

Здравното заведение е подпомогнато от Асоциация „Докосни дъгата“, сред учредителите на която са баронеса Денислава Ангелова и поп изпълнителката Мариана Попова.

NEWS_MORE_BOX

 

Благодарение на благотворителната кампания на асоциацията, вече са осигурени 8 инсулинови помпи за деца, страдащи от заболяването.

 

Кметът на Варна Иван Портних, изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ проф. д-р Жанета Георгиева и баронеса Денислава Ангелова прерязаха лентата на центъра, а тържествен водосвет отслужи отец Ясен Шинев.

 

След официалното откриване, Мариана Попова представи видеото към песента „Бяло“, записан в болницата.

 

На дискусията с родителите стана ясно, че започват преговори от следващата година Националната здравноосигурителна каса да започне да плаща консумативите за инсулиновите помпи за деца и възрастни с диабет. Месечните разходи по тях възлизат на около 500 лева.