Необходими са средства, за да стартира поетапен ремонт на клиниките по кардиология и вътрешни болести в УМБАЛСМ „Пирогов“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, който посети лечебното заведение, за да инспектира състоянието на клиниките. И се ангажира с намирането на пари за целта. 

 

Двете клиники са едни от най-старите в лечебното заведение, но не са ремонтирани от години. Най-сериозно е положението в помещенията на кардиологичната клиника на „Пирогов“, където покривът тече, стаите са препълнени с пациенти, а по стените им има мухъл. Тя разполага с 44 легла, 20 лекари, 44 сестри и 14 санитари.
 
Има идеен проект за ремонт и преустройство на клиниките, който възлиза на 2 300 000 лв. От 10 години се води кореспонденция с институциите за необходимостта от спешен ремонт, но до момента няма реакция. Това заяви проф. Мария Миланова, координатор на специализирания терапевтичен комплекс, част от който са клиниката по кардиология и клиниката по вътрешни болести на болницата.


 

Важното в случая е да се види какви средства ще бъдат отпуснати за капиталови разходи на Министерството на здравеопазването за 2018 г., както и колко ще струва всеки един етап от ремонта. Идеята е до средата на следващата година да се пристъпи към реални ремонтни дейности, каза от своя страна проф. Николай Петров. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Здравният министър провери и как тече ремонтът на детските отделения. Очаква се той да приключи в най-скоро време. Припомняме, че част от реконструкцията на въпросните отделения в болницата е финансирана от Министерството на здравеопазването. Болницата получи и допълнително финансиране благодарение на дарителската кампания „Малките герои“.