40 прокурори, следователи и съдебни служители вече са дарили рековалесцентна плазма за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус.

 

Ръководството на Прокуратурата на Република България (ПРБ) отправи призив в средата на ноември 2020 г. магистратите и съдебните служители, които са преболедували Ковид-19, възстановили са се от инфекцията и отговарят на критериите, да дарят плазма.


 

Целта е да се помогне да бъде попълнена Националната банка за рековалесцентна плазма, предава Bulgaria ON AIR.

 

Кампанията на Прокуратурата на Република България продължава, създадена е организация всички желаещи да дарят плазма.

 

През ноември 2020 г. по инициатива на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България стартира и благотворителна кампания за набиране на средства за закупуване на устройства за извличане на кръвна плазма.

 

Първите два апарата за плазмафереза бяха дарени на УСБАЛАГ "Майчин дом“ и на Националния център по трансфузионна хематология.

 

Европейската комисия ще финансира през тази година проекти в България за създаване на нови или разширяването на съществуващите програми за събиране на кръвна плазма.

 

Одобрените са общо 24 проекта в 14 страни от Европейския съюз, плюс Великобритания, които ще получат безвъзмездни средства чрез Инструмента за спешна подкрепа в размер на общо 36 милиона евро.

 

Безвъзмездните средства ще се използват за покупката на уреди за плазмафереза и свързаното с тях оборудване, както и за организационни промени в самите кръвни центрове.

 

От Европейската комисия посочват, че ранното преливане на плазма с високи концентрации на антитела е най-ефективно за намаляване на смъртността на пациентите с Ковид-19.

 

За да се събере възможно най-много кръвна плазма, която да стигне навреме до нуждаещите се, от Националният център по трансфузионна хематология отправиха апел в началото на тази година за попълване на националната банка за рековалесцентна плазма за Ковид-19.

 

Дарените кръвни продукти, освен за лечение на хора с коронавирусна инфекция, могат също да се използват за производството на основни лекарствени продукти.

 

Понастоящем кръвните центрове и Червеният кръст в страните от ЕС събират предимно дарена цяла кръв, от която после се отделя плазмата. Този метод е значително по-неефективен в сравнение с плазмаферезата — процедура, при която от дарителя се взема само плазмата, а останалите кръвни съставки се връщат в организма му.

 

При плазмафереза дарителите могат да даряват по-големи количества плазма наведнъж, както и да даряват на всеки 2 седмици. При даряването на цяла кръв този интервал е 3-4 месеца.

 

Вижте къде можете да дарите кръвна плазма и какви са условията за това тук.