Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи апелира за спешни промени в организацията и заплащането на труда на всички медицински специалисти.

 

В противен случай рискът от колапс на здравната система става застрашително голям.


 

От асоциацията предупреждават, че няма да носят вина за политическите решения, довели до настоящия критичен недостиг на медицински персонал.

 

В Деня на българския лекар стана ясно, че още трима медици са изгубили живота си в борба с коронавируса през последните три дни.

 

63-годишна лекарка от Хасково и 59-годишна лекарка от Добрич са поредните медици, които не успяват да се преборят с болестта.

 

В края на миналата седмица си замина и акушер-гинекологът д-р Петър Хубчев, началник на АГ отделението в УМБАЛ "Дева Мария" в Бургас.

 

Над 1 500 медицински лица у нас са се заразили с коронавирус от началото март, изпълнявайки своя човешки и професионален дълг, припомнят от асоциацията по здравни грижи.

 

18 от тях са починали, а от тях 15 са лекари.

 

Броят на работещите медицински сестри, акушерки, фелдшери, рехабилитатори, рентгенови лаборанти и медицински лаборанти застрашително продължава да намалява.

 

Физическото изнемогване от безкрайните извънредни смени и синдромът на изпепеляването са постоянен спътник на медицинските служители, пишат от асоциацията по здравни грижи.

 

Те посочват, че несигурността и тежките несправедливости в здравната система допълнително натоварват малкото останал персонал.

 

За задълбочаващите се проблеми в здравната система говори и безизходицата на лечебните заведения, които очакват да получат отвън командировани професионалисти по здравни грижи в инфекциозните отделения.

 

От асоциацията изказват своето възмущение, че все още има места, където личните предпазни средства се предоставят и разпределят неадекватно спрямо епидемичната обстановка.

 

„Работещите пенсионери напускат, а младите хора не са изкушени от ниското заплащане и огромната отговорност към нашите професии.  Поставени сме в екстремна ситуация, която не позволява да изпълняваме в пълен обем професионалните си дейности.“

 

От асоциацията твърдят, че е нарушен равният достъп до медицинска помощ и здравни грижи към населението, а средствата за заплащане на труда на медицинските специалисти са неравномерно резпределени.

 

Липсата на правилна организация на работа в лечебните заведения води до свръхнатоварване и преумора.

 

„Ако и сега в условия на извънредна епидемична ситуация не се вземат извънредни мерки за спасяване на медицинските специалисти по здравни грижи, броят ни ще намалее критично и ще доведе до заплаха за националната ни сигурност.“, посочват от асоциацията в своето становище.