Тричленен военномедицински екип замина с 35-ия контингент на Въоръжените сили за Афганистан. Той ще вземе участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа". 

 

Подп. д-р Йордан Йорданов, майор д-р Стефан Колчев и ст. серж. Яна Иванова – медицинска сестра - борден от състава на Военномедицинска академия ще се грижат за здравето на 35-ия български контингент, съобщиха от пресцентъра на Военномедицинска академия. 


 

Официалната церемония по изпращането на контингента в състав от 158 военнослужещи се проведе в Смолян. На нея присъства министърът на отбраната Красимир Каракачанов. 

 

Международната мисия на НАТО в Афганистан е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. Участието ни в мисията е съгласно отговорностите на България като член на НАТО.

 

Източник: ВМА

Българските военни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Това е изключителен атестат за високия рейтинг не само на ВМА, но и на Българската армия при участието в международни мисии.

NEWS_MORE_BOX

 

Освен в горещите точки на света, българските военни лекари са в постоянна готовност да помагат на населението и при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други.

 

Припомняме, че през средата на декември 2017 година екип на ВМА замина на мисия в Мали. Той се състои от лекар, две медицински сестри и старши санитарен инструктор. Продължителността на мисията е 4 месеца, като смяната на екипите с военни медици става на ротационен принцип.