Нивата на IgG антителата след прилагане на една доза ваксина при преболедували ковид-19 са съпоставими с тези след пълния курс на ваксиниране при хора, които не са боледували. Срещата с коронавируса след първа доза ваксина всъщност играе роля на подсилваща имунизация и подпомага изграждането на по-напрегнат имунитет. Поради тази причина поставянето на втора доза ваксина срещу ковид-19 не е задължително при хора, които са се разболяли след първата доза, както и при тези, които са преболедували вируса преди ваксиниране.

 

Това става ясно от скорошни проучвания, публикувани от Министерството на здравеопазването, представени от проф. Мариана Мурджева от Медицински университет – Пловдив.


 

Те показват, че са налице и първите данни, че „дългият“ ковид-19 синдром с признаци на лесна умора, главоболие, безсъние, задух може да се подобри след ваксиниране. Предполага се, че ваксината пренасочва имунния отговор към вируса и остатъчната инфекция, която вероятно е в основата на тези симптоми.

 

Когато преболедувалият е неваксиниран и е под 65 години, без имунен дефицит, шест месеца след преболедуване една доза от ваксините при двудозов режим е достатъчна, посочват от МЗ. Научни данни показват, че имунният отговор след лека и среднотежка форма на боледуване води до образуване на имунна памет с неутрализиращи вируса антитела и специфични клетки.

 

Проучвания на Джоузеф Ебингер и екип от Отделението по кардиология към Smidt Heart Institute в Лос Анджелес показват, че нивата на специфичните IgG антитела, генерирани след прилагане на една доза ваксина при хора, преболедували ковид-19 преди ваксиниране, са съпоставими с нивата на антителата, образувани след пълния курс на ваксиниране при лица, които не са боледували. Няма обаче все още данни за трайността на имунния отговор след еднодозово ваксиниране на преболедували. Проучванията са публикувани в сп. Nature Medicine.

 

Намалява ли ефективността на ваксините срещу Делта варианта?

 

Колектив от английски учени, ръководен от д-р Лопез Бернал, публикува данни в края на юли, че макар и с леко намалена ефективност, ваксините на AstraZeneca и Pfizer/BioNTech дават добри резултати и срещу Делта варианта на вируса. Например при първата ваксина двудозовият режим осигурява ефективност от 75% при Алфа варианта и 67% при Делта, а при втората ефективността след две дози е 93,7% при алфа и 88% при Делта варианта. Тези данни подкрепят факта, че ваксините предпазват от заразяване, дори и с Делта вариант, голяма част от имунизираните, се посочвав становището на здравното министерство.

 

Източници:

https://coronavirus.bg/bg/news/2408

https://www.nature.com/articles/s41591-021-01325-6

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa2108891