10-месечно бебе е прието в Инфекциозно отделение на УМБАЛ "Св. Анна"-София с диагноза морбили. Детето е с усложнение, вследствие на болестта - диария, но е стабилизирано и без пряка опасност за живота, съобщават от болницата. По-рано днес, двегодишно дете от Добринище също бе настанено в лечебното заведение, с което общия брой на инфектираните с морбили там е вече 7.

 

„Двегодишното дете е с придружаващо заболяване пиелонефрит, стабилизирано е и без пряка опасност за живота“, обясни д-р Петър Петров, началник на Инфекциозното отделение. Състоянието на другите деца, хоспитализирани с диагноза морбили в „Св. Анна“ е стабилно, без пряка опасност за живота. Всички те също са с придружаващи заболявания - пневмония или пиелонефрит, като най-тежко преминава болестта при най-малкия пациент, който е едва на 4 месеца, но лекарите са оптимисти за неговото излекуване. „Със сигурност времето за лечението на децата ще надвиши 5-те дни по съответната пътека, но те ще бъдат изписани едва след като бъдат излекувани напълно“, заяви д-р Петров.


 

Общо 18  клинични проби за лабораторни изследвания са изпратени в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и се очакват резултати. Само днес по данни на Министерство на здравеопазването новоткритите случаи на морбили в страната са три - с тях общо регистрираните към момента случаи са 24.


По данни на Районната здравна инспекция в Благоевград 3-те нови случая на морбили са при деца на възраст 1 г., 2 г. и 3 г. Два от тях са от Разлог (1 г. и 3 г.) и един – от Добринище (2 г.). Всички заболели са осъществили контакт с болен от морбили, като нито едно от децата не е имунизирано поради ненавършена възраст или отказ на родителите.


Пред Bulgaria ON AIR имунологът доц. Андрей Чорбанов подчерта, че не е ясно колко точно са неимунизираните деца у нас. Локалните епидемии се дължат именно на неваксинациите и по думите му дори и сега се вижда от резултатите, че морбили се разпространява сред децата, които не са ваксинирани или са само с една ваксина. “Тази ваксина е изключително ефективна и се смята, че след втората имунизация, която е в малко по-късна детска възраст, организмът е пожизнено покрит, няма как да се разболее”, категоричен беше имунологът.