Съвместна информационна кампания за безплатни прегледи на жени с миома на матката стартира от 5 февруари в столицата. Трите големи софийски акушеро-гинекологични болници - СБАЛАГ „Майчин дом“, I-ва САГБАЛ „Св. София“ (бивша „Тина Киркова“), II-ра САГБАЛ Шейново, и с личната подкрепа на кмета на града Йорданка Фандъкова се обединяват в информационна кампания и превенция на заболяването.


Прегледите ще се извършват само с предварително записване. Предназначени са за жени с изразен рисков фактор – пациентки с поставена диагноза миома, както и такива, които вече са претърпели лечение или са в рисковата група на нераждали жени на възраст между 35 и 40 години. В рамките на един месец, след края на грипната епидемия на 5 февруари, трите болници ще провеждат безплатни прегледи и консултации, като записванията вече са възможни.


„За нас превенцията и профилактиката са водещи, а жените в нашия град заслужават да бъдат информирани и да получават помощ в лечението на едно от най-често срещаните гинекологични заболявания,“ заяви кметът Фандъкова.Миомите на матката са най-честите доброкачествени тумори, засягащи 20-40% от жените в репродуктивна възраст. По данни на Националния център по Обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването годишно у нас с тази диагноза се хоспитализират над 5200 жени. Миомите на матката най-често се лекуват оперативно, като симптоматичните миоми са водеща причина за отстраняване на органа (хистеректомия).

 
„Миомата е доброкачествен тумор и не е причинител, нито първо проявление на рак. Не всяка миома трябва да се оперира и не всяка матка с миома трябва да се отстранява. Важно е жените да знаят, че миомата не е симптом за предраково състояние и че може да се лекува не само оперативно, но и медикаментозно,“ заяви инициаторът на кампанията проф. д-р Иван Костов,  директор на „Майчин дом“.


За момента няма статистическа информация за броя проведени операции на миома на национално ниво, но обобщените данни на трите най-големи АГ болници в столицата показват, че средно всяка десета гинекологична операция там е поради миома, а годишно над 400 от оперираните там жени губят своя детероден орган в следствие на тази диагноза. „Лекуването на миома е като редене на пъзел,“ заяви и ръководителят на II-ра САГБАЛ Шейново д-р Румен Велев. Той подчерта, че заболяването е многолико, може да съществува без симптоми, както и да има тежки проявления, а лечението трябва да се съобрази с редица фактори, индивидуални за всяка жена.


Възможността жени с миома на матката да се лекуват в амбулаторни условия би допринесло за съхраняване на детеродната способност на жените, особено важно за България в години на ясно очертаваща се демографска криза. Изчислено е, че ежегодно в ЕС се провеждат близо 300 000 хирургични интервенции по повод миома, от които с отстраняване на органа (хистеректомия) са свързани 230 000 операции. 
 
Записванията за безплатни прегледи вече са възможни на следните телефони:

 

  • СБАЛАГ „Майчин дом“ – 02/ 917 24 42
  • I-ва САГБАЛ „Св. София“ – 02/447 02 76
  • II-ра САГБАЛ „Шейново“ – 02/965 94 70