До края на годината ще бъдат закупени 280 от общо 400-те линейки с оборудване, които са предвидени за доставка по проекта за модернизация на спешната медицинска помощ, част от големия инвестиционен проект по приоритетна ос 4 „Регионална здравна инфраструктура“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 -2020“. Нито една от 7-те фирми, заявили участие обаче не е дала ценови и технически предложения за две от обособените  позиции – 42 линейки с повишена проходимост и 78 линейки със задвижване 4x4, използвани главно в планинските райони. Това стана ясно днес при отварянето на офертите, в Министерството на здравеопазването (МЗ).

 

Предложения за стандартни линейки и линейки за интензивни медицински грижи са постъпили от „Автомотор Корпорация“ АД; „Омникар Ауто“ ООД; „Илина Кар Къмпани“ ЕООД; „София Франс Ауто“ АД; „Ауто Франс 3000“ ООД; „Ауто Италия“ ЕАД и „Мото-Пфое“ ЕООД, съобщиха от ведомството.


 

Оттам поясниха, че по-късно днес ще бъдат отворени и ценовите предложения на кандидатите в обществената поръчка. Тъй като няма постъпили оферти за линейките с висока проходимост и със задвижване 4 х 4, от здравното министерство предвиждат спешна среща с представителите на автомобилния бранш, за да се изяснят причините, поради които фирмите-вносителки на автомобили не са кандидатствали по тези две позиции.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

„Министерство на здравеопазването  ще пристъпи незабавно към подготовка на ново техническо задание за доставка на високопроходими линейки. Целта на министерството е новата обществена поръчка да бъде стартирана в най-кратки срокове“, категорични бяха от ведомството. 

 

Припомняме, общата стойност на обществената поръчка е 48 671 650 лв. без ДДС. Първоначално тя бе обявена през месец март, но поредица  от жалби до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и съдебни процедури във Върховния административен съд доведоха до забавянето й с няколко месеца. В крайна сметка, след промяна в Закона за обществените поръчки стана възможно процедурата да продължи, защото не беше спряна от производство, образувано от КЗК. Така се стигна до публичното отваряне на офертите в здравното министерство днес.  

 

Очаква се в близките дни МЗ да подготви документацията за високопроходимите линейките, предназначени за придвижване в планински райони.