Въпреки доказания здравен риск и осведомеността на обществото за заболяванията, причинени от тютюнопушенето, употребата на цигари остава широко разпространена по света. Според Световната здравна организация общият брой на пушачите надхвърля 1,3 млрд. души.

 

Тревожна продължава да бъде и статистиката за България, сочат данните от анкета на Националния център по обществено здраве и анализи, проведена по повод Световния ден на експушача, който отбелязахме на 30 октомври.


 

Към днешна дата тютюневи изделия консумират 37,4 на сто от хората у нас, като всеки трети от тях е заклет пушач. Епизодичните пушачи са малко на брой и за жалост плавно намаляват.

 

По-страшното е, че първият сблъсък с тютюнопушенето започва в изключително ранна възраст – още около 14 години. На тази възраст са запалили първата си цигара 46,9% от пушачите в страната.

 

Нещо повече - в момента интензивни консуматори на тютюневи изделия са 58,4% от учениците. Сред тях до 10 цигари дневно изпушва всяко осмо момче и всяко трето момиче.

 

Един от критериите за определяне на степента на никотиновата зависимост е интервалът от време между събуждането и запалването на първата цигара. До 5 минути след ставане от сън запалва първата си цигара всеки седми пушач, от 6-30 минути след ставане - почти всеки трети.

NEWS_MORE_BOX

 

В същото време 2/3 от анкетираните подкрепят пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Най-силна е подкрепата при мъжете над 55-годишна възраст и сред жените на възраст 35-44 г.

 

Почти всички анкетирани заявяват, че са напълно информирани относно опасността за организма от тютюнопушенето.

 

Данните на НЦОЗА сочат обаче, че около половината от пушачите не желаят да откажат цигарите - общо 50,7 на сто от привържениците на вредния навик.

 

В глобален мащаб тютюнопушенето е една от доказаните водещи, но предотвратими причини за заболяване и смъртност.

 

Тютюнът е вероятен рисков фактор за най-малко 25 заболявания на ендокринната система, а влиянието му върху глобалното здраве е огромно, макар и не напълно оценено, напомнят експертите.

 

Кампанията "Световен ден на експушача" на Европейската комисия има за цел да мотивира младите хора на възраст между 25 и 34 години да направят първа крачка към живот без цигарен дим, използвайки позитивни послания и предлагайки безплатна помощ за отказване на цигарите чрез iCoach - безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите.

През месец ноември всяка година се отбелязва и Международният ден без тютюнопушене. По традиция той се чества всеки трети четвъртък на месеца, като идеята е поне за 24 часа всеки пушач да положи началото на своя отказ от опасната привичка в името на собственото си здраве.