Трети ден броят на излекуваните от COVID-19 пациенти у нас са повече, отколкото установените заразени лица. Наблюдава се и друга положителна тенденция - под 300 хоспитализации от три дни, както и намаляване на броя на интензивните случаи, съобщи началникът на Националния оперативен щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на редовния сутрешен брифинг.


За последните 24 часа за коронавирусна инфекция са изследвани 1912 проби. 39 от тях са с положителен резултат. Така общият брой на регистрираните случаи на COVID-19 у нас става 2331. Активните случаи са 1484. 727 са излекуваните лица.


Потвърдените през изминалото денонощие случаи са разпределени в Благоевград - 2; Велико Търново – 1; Видин - 3; Кюстендил – 1; Ловеч – 1; Пазарджик - 10; Разград - 2; София – 14; Ямбол - 5.287 са пациентите с доказан COVID-19, настанени в болнични условия под лекарско наблюдение, като 31 от тях са в интензивни структури.
Новият коронавирус е констатиран при 248 души от медицинския персонал. Нови два случая са установени при лекар и медицинска сестра в София. 


Починалите, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, са 120. В Благоевград е починал мъж на 79 години. В Пазарджик са починали двама 75-годишни мъже. Четвъртият съобщен смъртен случай е на 45-годишен мъж, починал в Ямбол.


„Продължаваме да обявяваме за излекувани случаи, които са след отрицателен PCR - България може да си го позволи, заради малкия брой заразени. Това препоръчахме и на РЗИ, и на Министерство на здравеопазването. Защото вирусът все още остава неизвестен. И все още не може да се твърди, че след определен период на време, дори  и с откриване на РНК на вируса той не е заразен. Все още няма сигурни данни, които да показват, че това е така. Напротив  - има описани данни за рехоспитализации, за реразвитие на болестта и то в период повече от 20 дни след първоначалното заразяване. Опираме се на тези данни и сме препоръчали да се работи на сигурно“, допълни проф. д-р Мутафчийски.