За последните две седмици случаите на Ковид-19 се покачват и вероятно се намираме в пика на третата вълна, посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на днешния брифинг за епидемичната ситуация в страната.

 

Третата вълна обаче е по-малко смъртоносна в сравнение с втората вълна от есента на миналата година, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


 

Той обясни, че през ноември миналата година смъртните случаи на 100 000 население са били среднодневно 28 на 14-дневна база, докато сега те са 21.

 

Доц. Кунчев посочи, че в сравнение с втората вълна хоспитализираните сега са повече, което се дължи на характеристиките на британския вариант на коронавируса.

 

Заболяемостта на 14-дневна база в България е 732 на 100 000 души към момента, което ни нарежда на пето място в Европейския съюз и на второ място на Балканите. Висока е заболяемостта също в Естония, Унгария, Чехия и Полша.

 

14-дневната смъртност в България е 21 на 100 000 и по този показател сме трети в ЕС и първи на Балканския полуостров. Унгария и Чехия са най-засегнатите страни в Европа в рамките на отчетения период.

 

Областите с най-висока заболяемост са София и Силистра, с над 1000 случая на 100 000 население, следвани от Бургас и Перник. Седем области са със заболяемост над 700 на 100 000.

 

Търговище, Кърджали и Видин са най-леко засегнатите области със заболяемост под 500 на 100 000.

 

Запазват се големите различия в натовареността на болничната система по области, която е най-голяма в София, Бургас, Шумен и Варна.

 

Здравната система обаче вече е добре подготвена да се справи с третата вълна, посочи здравният министър и изрази своята благодарност към всички медици на първа линия.

 

Той посочи, че през последната седмица средно 15 000 души на ден са се ваксинирали, но масовата имунизация се бави заради предпочитанията към иРНК ваксините, които не са в достатъчно големи количества към момента.

 

По думите му до края на април ще има достатъчно количества и от четирите одобрени за употреба ваксини, за да могат хората да се ваксинират с желаната от тях ваксина.

 

Към момента са налични над 277 000 ваксини за поставяне на първа доза, от които над 241 000 са на AstraZeneca, а останалите са иРНК ваксини на Pfizer и Moderna.

 

Първата доставка от 16 000 дози на ваксината на Johnson и Johnson се очаква около 16-ти април и още 24 000 дози ще пристигнат на 26-ти април.