Първата експлантация на органи от донор за тази година по линия на сътрудничеството с организацията за обмен на органи Евротрансплант приключи в столичната Военномедицинска академия.

Това съобщават от лечебното заведение.

Късно през нощта след възникването  на донорската ситуация в Плевен, в пряка координация с Изпълнителната агенция по трансплантации и Военновъздушните сили, екип на ВМА, начело с полк. доц. Николай Младенов – зам.-началник на КАРИЛ, отлетя на борда на военнотранспортен самолет Спартан за транспортиране на донора.

В ранните часове на деня в Клиниката по спешна хирургия на ВМА бяха експлантирани донорските органи от мултидисциплинарен екип, ръководен от проф. Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Заради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащите за трансплантации у нас, тъй като има несъвпадение на медицинските показатели, два от органите бяха транспортирани за чужди страни по линия на сътрудничеството с Евротрансплант.

NEWS_MORE_BOX

 

Словенски екип от кардио-хирургичен център в Любляна ще извърши сърдечна трансплантация, черният дроб ще бъде предоставен за Германия, а за бъбречната трансплатация е намерен подходящ реципиент в Университетска болница „Лозенец”.

Обменът на органи с Евротрансплант ще позволи на България да ползва донорски органи от чужбина при спешни животозастрашаващи ситуации и липса на подходящи донори  у нас.

В ЕС пациентите с мозъчна смърт, подходящи за донори, са 10 на 1 млн. души годишно, докато в  България  са 1,2 на 1 млн. души.


 

На фона на тази статистика болниците у нас подават изключително малко донори. Затова през последната година Агенцията по трансплантации започна да създава нова организация за реакции при донорска ситуация.

Досега от 2007 г. насам във Военномедицинската академия са извършени 34 чернодробни трансплантации, като през най-активните години са извършвани средно по 10 присаждания годишно, като е имало и по две в рамките на месец. Имало е и година само с една трансплантация.