Новите случаи на пациенти с установена коронавирусна инфекция у нас продължават да нарастват. При неспазване на наложените противоепидемични мерки тоталният локдаун е абсолютно възможен. 

 

Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров след срещата си с президента Румен Радев. Предмет на събирането бяха исканията на Българският фармацевтичен съюз за платено обслужване на Covid рецепти.


 

Асоциацията поиска издаване на електронни рецепти, за да може общопрактикуващите лекари да не допускат грешки при предписване. Таксата за обслужване на рецепта за Covid да стане 10 лева. 

 

По време на срещата здравният министър поясни, че спрямо националната обстановка в момента би трябвало обществото да се намира в обстоятелства на “локдаун”. 

 

“В момента практически сме в локдаун, с изключение на това, че даваме възможност на хората, които имат “зелен сертификат” или могат да организират безопасна среда, да не бъдат в локдаун”, добави д-р Кацаров. 

 

“Ако тези мерки не сработят, ако ние, като народ, не проявим солидарност и съпричастност към това, което се случва, остава единствената възможност - пълно спиране на стопанската дейност и на обществения живот“, категоричен бе министърът. 

 

Това е най-малко желаният сценарий, но при нужда ще се стигне и до него.

 

Ситуацията с болничните легла в страната за пациенти с Covid-19 е критична. Все още това не означава, че капацитетът е напълно изчерпан, заяви още д-р Кацаров.

 

Броят на леглата в Белодробната болница в Перник е изчерпан. 39 пациенти с Covid-19 и шестима с хронични белодробни заболявания се лекуват в момента в здравното заведение. 

 

Две от стаята са приспособени в буферни зони, в които болни пациенти чакат за потвърждение на диагнозата.

 

40 са леглата, предназначени за Covid пациенти, като те са заети почти на 100 процента. Няма персонал, който да обслужва болните, каза управителят на болницата д-р Величка Кадийска пред БНР. 

 

Болниците в Пловдив предупреждават, че интензивните легла са на изчерпване, а медицинските екипи в Covid отделенията са на ръба на силите си. Броят на заразените през последното денонощие е 630 души. 

В последните дни се увеличават болните, които се нуждаят от интензивно лечение. 

 

Междувременно, заради бързото нарастване на броя на пациентите, които трябва да бъдат хоспитализация в Карловската болница увеличиха на 50 леглата в Covid отделението .

 

В болницата в Първомай също отчитат тази тенденция. Там при 31 разкрити легла са запълнени 26. Ръководствата и на двете лечебни заведения също отбелязват , че около 90% от лежащо болните с Covid са неваксинирани.