На 6-ти декември, 2021 г., вляво от арката на “Александровска” болница, Доброволците на Св. Георги раздават обяд за всички нуждаещи се в чест на Св. Николай Чудотворец. С инициативата те искат да привлекат общественото внимание към събирането на средства за камионче за топла храна. 

 

Доброволците раздават храна всеки вторник, петък и неделя. Тази година извънредният обяд по случай Никулден е приготвен от самите доброволци и ще включва традиционната храна за този ден – рибата. 


 

Доброволците на Св. Георги осигуряват храна вече 18 месеца, три пъти седмично, без прекъсване, независимо от сезона или броя налични доброволци, на над 1200 души месечно. Те не поставят никакви условия (религия, образование, пол, други) към желаещите да помогнат, дарителите или хората, подкрепяни от дейността им.

 

„Неслучайно отбелязваме този празник като специален ден в нашето начинание. Св. Николай Чудотворец, повече познат и като Дядо Коледа, е всъщност патронът на милосърдието, за него говорим най-често, когато става дума за чудо и е най-разпознаваемият образ, символ на доброто и грижата. Хората, които идват при нас имат нужда от храна, но и от добра дума и надежда за чудо“, сподели Деян  Петров, организатор на доброволческата инициатива.

 

С осигуряването на този обяд Доброволците на Св. Георги искат да привлекат вниманието на съгражданите си към настоящото им желание: да бъде закупено камионче за топла храна за нуждаещите се.

 

От началото през 2020 г. и досега Доброволците на Св. Георги раздават храната на улицата - без възможност тя да е топла и прясно приготвена. С това рискуват глоби и забрана на дейността си от санитарните власти. Доброволците не разполагат с базовите условия за работа. Кампанията за закупуване на камионче за топла храна цели събирането на 35 000 лв, като до момента има събрани малко над 13 000 лв.

 

Средствата могат да бъдат дарени чрез благотворителната платформа и начинанието "ЩедриятВторник", https://platformata.bg/bg/kauzi/1386:5858-2021-11-22-19-21-05/details/campaign.html или чрез  dms DOBRO на 17 777, https://dmsbg.com/21322/dms-dobro. Кампанията е сред каузите на инициативата #ЩедриятВторник на фондация BCause, помощ за благотворителността в България.

 

Всеки желаещ да се включи в раздаването на храна или да научи повече за инициативата, може да отиде на място до арката на “Александровска” болница, до метростанция „Медицински университет” (Линия М3).