Българските тийнейджъри и младежи до 30 години се оказа, че водят не само в статистиката на ЕС по тютюнопушене, но и заемат челните места в Европа по употреба на амфетамини и анаболни стероиди. Данните са от последните проучвания за разпространение на наркотични вещества в страните от ЕС сред тийнейджъри на възраст 15-16 години и на пълнолетни до 30 години. Всеки трети от анкетираните у нас е посочил, че поне веднъж в живота си е употребявал дрога, докато за останалите страни средните стойности са близо 2 пъти по-ниски. В 90% от случаите е използвана марихуана, а около 6% признават за амфетамини, метаамфетамини, екстази и кокаин. Първата употреба най-често е между 14 и 16 години.


Зад понятието „парти наркотици“ се крият опасните и водещи до тежки зависимости кокаин, амфетамини, метамфетамини и новите синтетични наркотици. „Основно ги внасят от Китай. Регистрират ги като нещо друго и те преминават границата като соли за вана, като ароматизатори, тор за цветя или нещо друго. Най-често тук се пакетират разфасоват и разпространяват. Примерно, при синтетичните канабиноиди се внася бяло прахообразно вещество, което се разтваря в някакви разтворители тук на място и с него се накисват или напръскват някакви сушени субстанции, които могат да бъдат абсолютно безобидни - растението тамян, някакъв чай, а може да се обработи и марихуана, която допълнително получава по-различен ефект от химикалите. Това нещо се изсушава, пакетира и разпространява като смеси за пушене. Тук е големият риск, защото наистина никой не знае какво точно се съдържа в конкретната опаковка. В отделението имаме десетина души, попаднали тук точно от синтетични стимуланти, включително с тежки психиатрични разстройства и тежка агресия“, разказа пред БНР д-р Иван Добринов - психиатър в държавната психиатрична болница в Раднево.


Зад популярния сред тийнеджърите пък „весел чай“, няма нищо весело, категорична е и токсикологът от „Военна болница“ - Варна д-р Мариета Йовчева. „Под термина „весел чай“, „билков тамян“ и други улични наименования се крие една изключително опасна нова група наркотици – синтетични канабиноиди. Тези вещества са многократно по-високо отровни от канабиса. Токсичността на тези съставки, които се използват, т.н. „весели чайове“ и соли за баня е в много пъти по-висока от тази, която сме виждали при отравяния с марихуана и други производни на конопа“.


 

От Национална пациентска организация настояват у нас спешно да се „обърне“ законодателството и вместо полицията да преследва жертвите на трафика, да впрегне всички ресурси за ограничаване на разпространителите. „По последни данни, които бяха изнесени неотдавна, над 80 000 млади души за последните 10 години са били осъдени за това, че са жертви и че са болни“, допълни и д-р Станимир Хасърджиев - председател на НПО.