Всички учители ще бъдат тествани за Ковид-19, за да се реши как ще се върнат учениците от по-горен курс към присъствено обучение в училищата.

 

Първа фаза на ваксинирането ще приключи до края на месеца. След нея започва ваксинирането на желаещите във втора фаза – домове за възрастни хора, учители и непедагогически персонал в училищата.


 

Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от БНТ, след като посрещна първите дози от ваксината на Moderna срещу Ковид-19.

 

В момента се уточнява как точно ще се извършва процеса на ваксиниране. Делът на желаещите да се ваксинират в домовете за възрастни хора е около 21%, съобщи още здравният министър.

 

Масовото тестване сред българските учители ще започне от 25-ти януари, за да се прецени дали и по какъв начин да се върнат учениците от 5 до 12 клас в класните стаи.

 

То ще се извършва с антигенни тестове, уточни здравният министър.

 

„Имаме план да тестваме всички български учители. Този план е коментиран с министър Красимир Вълчев. Ние сме длъжници на системата на образованието“, посочи проф. Ангелов.

 

Днес пристигнаха първите 2400 дози от ваксината на Moderna, която ще се съхранява при минус 20 градуса. От утре ще започне и ваксинацията с нея, поясни здравният министър.

 

По думите му дозите от ваксината са изключително малко и ще бъде разпределена само за РЗИ - София. На 25-ти януари ще бъдат доставени нови количества, които ще бъдат разпределени във регионите на страната.

 

България е поръчала общо половин милион дози от ваксината на Moderna, които ще пристигнат до края на юли и ще стигнат за ваксинирането на 250 000 души.

 

Основното количество от тях ще пристигне у нас през месеците април и юли, като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията.

 

Поръчани са и 1 милион дози от ваксината на Pfizer, с които ще се осигури ваксинирането на още 500 хиляди души. Съгласно договора за поръчаните от Европейската комисия ваксини, България трябва да получи близо 2,9 млн. дози от ваксината на Pfizer, уточни здравният министър.

 

Той посочи, че промяна в противоепидемичните мерки може да се очаква най-рано в началото на февруари.