По повод Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28-и юли, фондация "Айвър" организира безплатно и анонимно изследване за хепатит С в цялата страна.

 

Тестовете се извършват на всички 180 адреса на лаборатория Рамус, като се взема венозна кръв за изследване. Не е необходимо предварително записване и е без значение дали изследваният е приемал вода или храна.


 

Фондация "Айвър" е предоставила на близо 3900 души възможността да се изследват за хепатит C безплатно през последните 12 месеца. От тях 4 %, или 158 души, са се оказали положителни. От фондацията ще продължат програмата, която се явява най-мащабната скринингова инициатива в България за хепатит C, до края на 2021 г.

 

Понастоящем държавата все още не предоставя възможности за безплатен скрининг за хепатит C, каквито са препоръките на Световната здравна организация за преодоляване на заболяването до 2030 г.

 

По данни на фондация "Айвър" в България 87 000 души са заразени с хепатит С, като само 1% от тях се лекуват, което е твърде далеч от целите, заложени от СЗО. За миналата година у нас са се лекували малко над 700 души поради липсата на системен скрининг.

 

В Националната програма за контрол и превенция над вирусните хепатити за 2021 -2025 г., която бе приета през април 2021 г., се предвижда безплатен масов скрининг за хепатит B и С, но засега здравното министерство не е предприело реални действия в тази посока.

 

Хепатит С е заразно вирусно заболяване, което обикновено води до възпаление и трайни увреждания на черния дроб. Най-тежките усложнения на хроничния хепатит С са чернодробната цироза и ракът на черния дроб. Инфекцията може да протече безсимптомно в продължение на 20 години. Когато се появят първите симптоми, пациентите вече са развили тежки усложнения, най-честото от които е чернодробната цироза.

 

От фондация "Айвър" насърчават хората да не отлагат и да се тестват, защото това е най-сигурният начин заболяването да се открие навреме.

 

„Тази година призивът по повод Световния ден за борба с вирусни хепатити, който отбелязваме на 28 юли, е „Хепатитът не може да чака“. Нека пациентите да не чакат появата на симптоми, защото тогава вече може да е късно, а да се тестват още сега. Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-добри са шансовете черният дроб на пациента да не е увреден сериозно“ – сподели Явор Конов, председател на фондация "Айвър".

 

Над хепатита продължава да тегне стигма и болестта се асоциира с употребата на венозни наркотици или сексуални контакти без предпазни мерки. Всъщност, има много други начини за заразяване, които нямат нищо общо с рисковото поведение. Сред причините могат да бъдат:

 

  • Преливане на кръв и кръвни продукти преди 1992 г. (Вирусът на хепатита е открит едва през 1989 г. и до тогава кръвните продукти не са били изследвани за наличието му);
  • При оперативни интервенции в миналото;
  • При зъболекарски манипулации преди откриването на вируса;
  • При пациенти на хемодиализа, тъй като почистването на машините, които пречистват кръвта е трудно;
  • При някои козметични манипулации. Съществува реална опасност от предаване на хепатит C в салон за красота, ако не се съблюдават внимателно стандартите за безопасност. Въпреки че някои инструменти, използвани от маникюристите, козметиците или при поставяне на пиърсинг трябва да бъдат за еднократна употреба, това не винаги се случва;
  • При правене на татуировки с нестерилни инструменти.

 

Терапиите за хепатит С са под формата на таблетки, които се приемат в рамките на няколко седмици и са с много висока успеваемост - 98 % излекуване от вируса. Лечението за хепатит С се покрива от НЗОК и е безплатно за всички здравноосигурени пациенти.