PCR тестовете за коронавирус да се поемат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а цената на клиничната пътека да се завиши, ако е необходимо. Това разпореди премиерът Бойко Борисов по време на заседание с Националния оперативен щаб, цитиран от БНТ.


В рамките на срещата в Министерския съвет на премиера Борисов е била докладвана актуалната ситуация с разпространението на COVID-19, както и засилването на капацитета на болниците с интензивни легла, така че да бъдат в готовност при необходимост.


До обобщени данни представени от здравния министър Кирил Ананиев расте броят на заразените с коронавирус, които се нуждаят от болнично лечение. „Трябва да подсилим капацитета на структуроопределящите болници, за да можем да поемем евентуално вълна от по-значително увеличение на болните“, допълни министъра.Според доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор основните насоки към момента са да се държи под контрол инфекцията и да имат готовност болниците за реакция. 


Премиерът Бойко Борисов разпореди още лечебните заведения да бъдат осигурени с достатъчно количество предпазни облекла и маски. Според премиера допълнително финансиране на клиничната пътека за лечение на COVID-19 е необходимо и за проследяване на състоянието на пациентите. Борисов каза, че засиленият контрол за спазване на противоепидемичните мерки ще продължи.


Ген. майор. проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб заяви също, че в много компании, които са провели някакъв вид събирания или тържества, сега се откриват по поне 7-8 заразени. „Това показва, че самодисциплината е важен фактор и спазването на отстоянието“, коментира началника на щаба.


По време на срещата на оперативния щаб директора на Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарждиев подчерта, че е нужно да се пазят три неща - възрастните хора, хората с хронични заболявания и хората с кръвни и ракови заболявания. Това, по думите му, са рисковите групи.