Нов вид анонимно изследване помага при ранното откриване на ХИВ и хепатит С  у нас. Вече 61 партньори на ХИВ+ мъже са се възползвали от оралните тестове в периода 1 април – 1 август 2018 г. При тях, за разлика от класическите кръвни тестове, се използва орален тампон и слюнка. Принципът на работа на теста е същият, както и при кръвния – откриват се антитела за вируса. Всеки сет за самоизследване съдържа тест-плочка с тампон и контейнер с буфер, както и инструкции за употреба.

 

„Това бе и подходящият момент да приложим модела на самоизследване, като дадем възможност на партньорите на ХИВ+ лица да извършат самоизследването на подходящо за тях място, в което се чувстват комфортно и уютно, но да не са сами в това“, коментира Елена Биринджиева от CheckPoint София.


 

Инициативата е пилотна и ще послужи за въвеждането на програма за т.нар. home testing. Същинският й старт e 1 октомври 2018 г. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

По данни на организаторите в рамките на 2017 г. се наблюдава засилен интерес към изследването за ХИВ на партньори на ХИВ+  мъже, но данните показват, че сред тях не е малък броят на хората, които се притесняват от изследване в медицински център или кабинет за анонимно изследване.

 

През октомври кампанията за самоизследване чрез „орални“ тестове за ХИВ и хепатит С ще се насочи към затворени гей общности, мъже, които не биха посетили здравен център и „прикрити“ мъже, имащи сексуален опит с мъже. Тестовете се осигуряват напълно безвъзмездно на желаещите да се изследват. Сетът за изследване се доставя с куриер, а доставката е за сметка на получателя. Всеки, който иска да се изследва с т. нар. „орален“ тест е необходимо да попълни заявка на сайта на организаторите. Личните данни, получени в рамките на инициативата, ще се използват единствено за целите на доставката и отчитането на резултатите и ще бъдат унищожени 30 дни след самоизследването.