Единствено граждани с проявени симптоми като висока температура и начална пневмония могат да бъдат изследвани за новия коронавирус COVID-19. Условие, за да бъде извършено изследването и да бъдат отчетени положителни резултати, т.е. наличие на вируса у човек, е проявената симптоматика. В противен случай пробите винаги биха били отрицателни. По тази причина в България – в Националната референта лаборатория – се изследват единствено проби на граждани с проявена симптоматика.


„При здрав човек или човек, който няма симптоми на заболяването, резултатът от изследването ще е отрицателен и няма никакъв ефект от провеждането му. Човекът може след няколко дни да се разболее и едва тогава, след като заболяването се разпространи в белия дроб, може да се направи достоверен тест“. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев на днешния извънреден брифинг по повод разпространението на новия коронавирус в Европа и по-конкретно в Северна Италия


За пореден път проф. д-р Тодор Кантарджиев подчерта, че пробите се взимат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Това е безплатно за гражданите и болниците, тъй като средствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев също призова за засилен контрол по сухопътните граници на България заради разпространението на коронавируса. „Връзките между България и Италия са доста по-интензивни, отколкото с Китай, и това поставя доста по-тежки за изпълнение задачи пред нас. Контролът на летищата важи за всички, и пристигащи от Италия. Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници, а и да създадем условия - реакцията да е бърза при възникване на случай и да не позволим разпространение вътре в страната“, заяви д-р Кунчев, цитиран от БНР.


На днешния извънреден Съвет по сигурността заради коронавируса и премиерът Бойко Борисов призова хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период. „Поддържаме връзка с всички други държави, наблюдаваме ситуацията, но нищо друго не може да ни опази, както дисциплината – от това хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период. Връщат се ученически групи, казал съм - министърът, зам.-министрите да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да остават по домовете, докато мине съответният срок. В щаба, който определихме, влизат ген. д-р Мутафчийски, секретарят на МВР, шефът на Гранична полиция, държавният инспектор, Министерство на външните работи, здравно министерство - за да бъде максимално бърз и оперативен“, каза Борисов. 


До момента у нас са изследвани 30 души за носителство на коронавирус - всичките резултати са отрицателни.