Съвременната терапия, прилагана в университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив, помага на хората, заразени с ХИВ, да не развият СПИН. Това е възможно благодарение на големия напредък в познанията за ХИВ инфекцията и начините да бъде контролирана през последните 20 години.

 

В Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Св. Георги“ се лекуват 300 души с ХИВ инфекция от цялата страна. Това съобщи нейният ръководител проф. Марияна Стойчева по Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ.


 

Пловдивският център за лечение на заразени с ХИВ е създаден през 2006 г. и е вторият по големина в страната.

 

В него се прилагат над 40 антиретровирусни медикамента, фиксирани дозови комбинации и еднотаблетни режими, които потискат размножението на ХИВ и по този начин предпазват от развитието на крайната фаза на инфекцията – СПИН.

 

Съвременната терапия има потенциал само за няколко месеца да сведе концентрацията на ХИВ в кръвта – т. нар. вирусен товар, до нива, които не могат да бъдат открити.

 

„Това е изключително важно на първо място за пациента, тъй като е гаранция за спиране развитието на инфекциозния процес и възстановяване на имунната система. От полза е и за обществото, тъй като хората с неоткриваем вирусен товар не предават ХИВ на своите партньори“, обяснява проф. Стойчева.

 

Съвременната антиретровирусна терапия позволява на хората, живеещи с ХИВ, да водят пълноценен живот, но проф. Стойчева е категорична, че терапията е ефективна само при стриктно придържане към нея.

 

По думите ѝ прекъсване на терапията е неприемливо, защото води до бързо активиране на ХИВ, авансиране на имунния дефицит и възникване на вирусни мутации, които правят ХИВ резистентен към наличните медикаменти.

 

В тези случаи изборът на подходящо лечение е особено труден и отдалечава успеха на терапията, предупреждава проф. Стойчева.

 

Съвременната антиретровирусна терапия включва еднотаблетни терапевтични режими, при които трите медикамента са обединени в една таблетка, приемана веднъж дневно.

 

Съвременни подходи са и прилагането на режим с два, вместо с три, медикамента, дълго действащи депо препарати, които могат да се прилагат веднъж месечно или дори ведъж на 3 месеца.

 

Лечението е безплатно за пациентите и не се изисква направление за преглед. Хората с ХИВ инфекция могат да се лекуват в някой от центровете в страната – в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

 

Проф. Стойчева подчертава, че ХИВ не е смъртна присъда, а инфекцията може да бъде успешно контролирана. По думите ѝ скоро ще бъдат създадени медикаменти, които да осигурят не само потискане и контрол, а и разрушаване на самия вирус. Дотогава обаче ранната диагноза и адекватна терапия ще имат решаващо значение, допълва тя.

 

У нас се извършва и т. нар. пред- и следекспозиционна профилактика, която обаче се заплаща от пациентите. Следекспозиционната профилактика при медицински лица е безплатна и се осигурява от центровете за мониториране и лечение на хора, живеещи с ХИВ.