Психотерапевти ще помагат на лекарите от Военномедицинска академия да се справят със синдрома на професионалното прегряване, познат още като бърнаут. Това съобщиха от пресцентъра на болницата. 
 
Специални балинт групи ще работят с медиците, за да изградят доверена терапевтична връзка между тях и пациентите, която има съществено значение при диагностицирането и провеждането на самото лечение.
 
Името на синдрома идва от английската дума "burnout", която в превод на български означава прегаряне, прегряване. От Центъра за психично здраве и превенция към лечебното заведение обясняват, че лекарската професия е една от най-заетите, която традиционно води класацията в изследванията за професионално прегаряне. В тази връзка от ВМА са въвели програмата, която е в грижа на персонала, отговорен за здравето на хиляди пациенти. 
 
Методът на балинт групите, който се практикува в болницата, носи името на известния психоаналитик Майкъл Балинт. Именно той прави опити, чрез които на лекари да бъдат представени психотерапевтичните умения за контакт с пациента и така събирането на информация, с цел по-добра диагностика и лечение, да бъде улеснено значително. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Балинт групите са средство за доразвиване на професионални компетентности, и в начин за психологична профилактика на "burnout" ефекта в медицинските екипи и грижа за психологичния комфорт на лекарския и сестрински персонал. С други думи, целта на работата на тези групи е да се подпомогнат лекарите да бъдат чувствителни към психологичните аспекти на проблемите на пациентите, както и да си дават сметка за трудностите, които самите те срещат с тях, уточниха още от ВМА, в която вече има отворена балинтова група за медицинския персонал от всички клиники на болницата. 
 
Работата с медици срещу професионално прегряване е честа практика в големи болници в Европа и САЩ.