Демонстрация на първия медицински преглед на пациент у нас, през 5G технология, беше извършена от специалистите на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“. В манипулацията участваха изпълнитерния директор на болницата проф. д-р Асен Балтов, който се намираше в централата на „Теленор“ в София, и от проф. д-р Диян Енчев, началник Травматологичния комплекс в „Пирогов“, който преглеждаше от своя кабинет.
„Благодарение на тази революционна технология, достъпът до експертна медицинска помощ ще бъде по-лесен дори за онези пациенти, които са на труднодостъпни места“, сподели проф. Балтов.


Според специалистите на „Пирогов“ новото поколение 5G мрежа, приложена към проекта им за телемедицина, ще да даде повече възможности за реакция при спешни ситуации и ще подпомогне най-вече лекарите по райони. Там където няма достатъчно тесни специалисти телемедицината ще помага за навременна консултация с дежурните медици на спешната болница в София. Така ще се улесни по-бързия пренос на образна диагностика например -  компютърно-томографски изследвания, ЯМР, лабораторни показатели и други изследвания. Вече са изградени две базови станции - в София и Хасково, съобщиха от „Пирогов“.


Най-видимите и осезаеми предимства на 5G технологията, спрямо достъпните в момента у нас, са значително по-високите скорости на достъп, практически моменталната връзка между две страни и по-високата надеждност на връзката.Междувременно продължава и друг важен проект на спешната болница - безплатните прегледи на специалистите от Национална програма Детско здраве Пирогов. Над 350 деца бяха консултирани в Хасково от шефа на пироговското отделение УНГ д-р Асен Меджидиев и колегата му д-р Иван Маджаров, ортопед-травматолозите проф. Асен Балтов и д-р Николай Цуцумански, детските хирург д-р Георги Балканджиев, уролог д-р Симеон Андреев, неврохирург д-р Георги Юруков, кардиолог д-р Галина Тодорова, очният лекар д-р Неделчо Горчев, специалистът по образна диагностика д-р Ваня Страхинова и д-р Илиян Томов.


Изпълнителният директор на Пирогов проф. Балтов отчете повишаване на здравната култура на българите, особено когато става въпрос за децата им. Професорът подчерта значимостта на спорта в детска възраст. „Последните години родителите обръщат повече внимание на здравето на децата си. Наблюдавам, че обръщат внимание на здравословната храна и ги водят да спортуват. Общо взето почти всички деца посещават някакъв спорт и се виждат резултатите от това“.