Високотехнологичен апарат за трансректална фюжън биопсия, при която изображението от ядрено-магнитния резонанс на пациента се наслага върху живото изображение от ехографа, вече работи във Варна. „Новата апаратура е златният стандарт в момента в Европа и в света. Точно това целим – таргетна биопсия, при която да вземем точната лезия и прицелно да знаем мястото. Апаратурата е изключително важна за рискови пациенти, при които има показания и предишни негативни биопсии. Именно от биопсията зависи какво лечение ще предприемем, за да е ефективно“, обясни доц. д-р Деян Анакиевски, ръководител на клиниката по урология във варненската университетска болница „Св. Марина“.


Най-голямото предимство на иновативният метод е, че локализира с точност мястото за биопсия при лезии на простатата. Интервенцията е бърза и щадяща за пациента и изключително прецизна за лекаря. Използва се и за лапароскопски процедури, при които лезията е разположена вътре в бъбречния паренхима. „Откриваме лезиите интраоперативно, най-често при карцином на бъбреците, когато правим парциални резекции“, казва доц. Анакиевски. 


Първите интервенции с апаратурата за фюжън биопсия, която е осигурена от Медицински университет-Варна, вече са направени успешно в УМБАЛ „Св. Марина“.Ракът на простатата е най-често срещаното онкологично заболяване при мъжете. Над 92 000 души в Европа губят битката с болестта всяка година. Над 2 милиона  са с поставена диагноза.


Изследванията показват, че ракът на простатата е третата водеща причина за смърт, свързана с онкологично заболяване при мъжете. Всяка година в Европа се диагностицират над 400 000 пациенти. Годишните разходи в европейските страни за откриване и лечение на простатния карцином възлизат на над 9 милиарда евро, а здравното обслужване - близо 6 милиарда евро.