Световният ден без тютюнопушене – 31 май, даде старт на глобална кампания в защита на децата и младите хора от вредата от тютюнопушенето. Това обявиха на специално събитие от българския офис на Световната здравна организация (СЗО), на което бяха изнесени тревожните данни от доклада „На фокус: здравето и благополучието на юношите“.


Българските деца и младежи на 11 и 15 години се нареждат на първо, а 13-годишните – на второ място по тютюнопушене през последните 30 дни сред 45 европейски страни. Докладът представя резултати от изследването „Поведение и здраве при деца в училищна възраст – HBSC“, което се провежда на всеки четири години. Според данните, пушилите през последните 30 дни юноши на 11 г. са 9%, а делът им достига до 26% при 15-годишните момчета и 38% при 15-годишните момичета.


„Данните за тютюнопушенето сред децата са наистина опустошаващи. Тази година темата на 31 май, определена от СЗО, е „Защита на младежите от манипулациите на индустрията и от употреба на тютюн и никотин”. И ние като общество сме длъжни да направим всичко възможно, за да ги предпазим от тази смъртоносна опасност”, коментира доц. д-р Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО в България.„Една от сериозните заплахи пред младите хора днес са новите тютюневи продукти, които индустрията промотира с все по-привлекателни и агресивни реклами”, предупреди и д-р Гергана Гешанова. Тя заяви, че са необходими строги регулации за този тип продукти като превантивна мярка и се позова на становище на Международния съюз за борба с туберкулозата и белодробните заболявания.


Участниците в събитието подчертаха, че въпреки че глобалната епидемия от тютюнопушене е погубила много повече човешки животи от COVID-19, мерките за ограничаването ѝ изглеждат недостатъчни и непропорционални. „Тютюнопушенето взема повече жертви от COVID-19 и застрашава повече младите и активни групи от населението, включително бъдещите майки“, обяви Христо Иванов, научен сътрудник към Коалицията за живот без тютюнев дим. Той представи данни от сравнително изследване между COVID-19 и тютюнопушенето. Според изследването, за шест месеца болестта е погубила 68 души в България, а в световен мащаб - 224 172. А тютюнопушенето е довело до смъртта на 11 048 души у нас и 3 532 583 по света.