Нивата на детско затлъстяване в Европа стават тревожно високи, а пандемията от ковид-19 вероятно ще влоши още повече проблема с наднорменото тегло при децата.

 

В редица страни от европейския регион на Световната здравна организация 1 от всеки 3 деца на възраст от 6 до 9 години има наднормено тегло или затлъстяване.


 

Най-голям е делът на децата със затлъстяване в Средиземноморските страни, но заради мерки, свързани с подобряване на храненето и физическата активност, ситуацията там започва да се подобрява.

 

Това са част от изводите на доклад на Световната здравна организация (СЗО), посветен на детското затлъстяване. Той представя актуални данни от 36 държави от европейския регион на СЗО. В някои от тези страни ще бъдат събрани данни за текущата 2021 година, за да се оцени въздействието на пандемията върху детското затлъстяване.

 

„Ковид-19 може да усили една от най-тревожните тенденции в европейския регион на СЗО - нарастващото детско затлъстяване“, посочва д-р Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

 

„Наднорменото тегло и затлъстяването са пряко свързани с животозастрашаващи неинфекциозни болести като сърдечносъдови заболявания, диабет и рак. За по-добро бъдеще на идните поколения, трябват мерки, основани на науката и данните, които да помогнат за намаляване на детското затлъстяване, като същевременно насърчават по-здравословното хранене и физическата активност “, допълва д-р Клуге.

 

Отражение на пандемията

 

В доклада се казва, че пандемията от ковид-19 вероятно ще влоши проблема с детското затлъстяване, защото затварянето на училищата и ограничителните мерки са нарушили режима на хранене и спортуване при децата. Същевременно неравенствата между деца  от семейства с високи и ниски доходи се очаква да се задълбочат.

 

От СЗО подчертават, че стратегиите за превенция на детското затлъстяване трябва да се превърнат в приоритет по време на пандемията.

 

Мерки с положителен ефект

 

Наднорменото тегло и затлъстяването при децата се стабилизират или намаляват в някои от 13-те европейски страни, които са били най-засегнати.

 

Сред тях са Гърция, Италия, Португалия и Испания, всички с най-висок дял на детско затлъстяване, както и Словения. В тях наднорменото тегло намалява с 4 до 12 процентни пункта при момчетата и с 3 до 7 процентни пункта при момичетата.

 

През последните години тези страни са въвели някои от препоръчаните от СЗО мерки за ограничаване на затлъстяването, като данъци върху подсладените напитки, ограничения в маркетинга на храни и повече часове по физическо възпитание.

 

Основни изводи от доклада

 

С наднормено тегло (включително затлъстяване) са 29% от момчетата и 27% от момичетата на възраст от 6 до 9 години. От затлъстяване страдат 13% от момчетата и 9% от момичетата. Различията между отделните страни обаче са значителни.

 

Най-висок дял на наднормено тегло и затлъстяване в детска възраст се наблюдава в средиземноморски страни като Кипър, Гърция, Италия и Испания, където над 40% от момчетата и момичетата са с наднормено тегло и от 19% до 24% от момчетата и 14% до 19% от момичетата са със затлъстяване.

 

Най-малък е делът на децата с наднормено тегло в страни от Централна Азия като Киргизстан, Таджикистан и Туркменистан, където 5% до 12% от момчетата и момичетата са с наднормено тегло и по-малко от 5% са със затлъстяване.

 

В проучването, проведено през учебните 2015–2016 и 2016–2017 г., са включени около 250 000 деца в начална училищна възраст.

 

Хранителни навици

 

Ежедневно закусват около 80% от децата, 45% консумират поне един плод и 25% - поне един зеленчук дневно. Данните на национално ниво варират значително: наличието на закуска от 49% до 96%, приемът на плод от 18% до 81% , а на зеленчук – от 9% до 74%.

 

27% от децата консумират често (повече от три пъти седмично) опаковани сладки храни в сравнение с 14% консумация на опаковани солени храни. Делът на децата, които ядат тези нездравословни храни повече от 3 дни в седмицата, също варира значително в различните страни - от 5% до 62% за сладките храни и от 1% до 35% за солените.

 

Физическа активност

 

Средно 1 на всеки 2 деца ходи на училище пеша или с колело. Повечето деца прекарват поне един час на ден, играейки навън, но делът им варира от 62% до 98% в различните страни. Децата с по-високообразовани родители по-често се занимават със спорт или танци, докато тези от по-бедни семейства по-често ходят пеша или карат колело до училище.

 

Липсват данни за по-малките деца

 

Докладът предоставя данни за разпространението на наднорменото тегло и причините за него при деца в начална училищна възраст. Няма данни за децата под 5 години и от СЗО посочват, че има спешна нужда от общи инициативи за наблюдение в тази възрастова група.

 

Източник:

https://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/obesity/publications/2021/who-european-childhood-obesity-surveillance-initiative-cosi-report-on-the-fourth-round-of-data-collection,-20152017-2021