Щамът на бактерията Ешерихия коли, причинител на 18 смъртни случая и стотици случаи на зараза в Европа, е нов, силно заразен, токсичен и е носител на гени, които го правят устойчив на някои класове антибиотици, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на Световната здравна организация.


Китайски учени, в сътрудничество със специалисти от Университетския медицински център Хамбург-Епендорф в Германия, са декодирали генома на бактерията за 3 дни, след като са получили ДНК проби, съобщава Dnes.bg позовавайки се на БТА.


Изследователите обясняват, че бактерията е свързана с друг щам на ешерихия коли, известен като EAEC 55989. Той е изолиран в Централна Африка и причинява остра диария.



Властите все още търсят източника на новата бактерия, за която се смята, че е заразила сурови зеленчуци.


Много от заразените хора от Северна Германия са лекувани в Университетския медицински център Хамбург-Епендорф.


Специалистите установяват, че пациентите не реагират на някои от използваните антибиотици.


Анализът показва, че смъртоносната бактерия е носител на няколко устойчиви на антибиотици гени, които я правят резистентна на аминогликозиди, макролиди и бета-лактам антибиотици, допълват учените.


Новият щам носи характеристиките и на други щамове на ешерихия коли, които причиняват симптоми като кървава диария или хеморагичен колит и хемолитично-уремичен синдром, засягащ бъбреците.


Ешерихия коли може да се предава от човек на човек, но експертите отбелязват, че няма доказателства това да се е случило при голям брой от регистрираните случаи на зараза.


Хилде Крузе, експерт по безопасността на храните от СЗО, уточнява за Асошиейтед прес, че новият щам е мутирала форма на две различни бактерии ешерихия коли с агресивни гени. Това обяснява масовото разпространение на щама в Европа и защо той е толкова опасен.


“Става въпрос за уникален щам, който досега не е бил изолиран от пациенти.”, казва Хилде Крузе. Тя допълва, че новият щам има “разнообразни характеристики”. Това го прави “по-опасен и произвеждащ повече токсини” от стотици щамове на ешерихия коли, които се откриват в червата на хората.


Досега мутиралият щам на бактерията е причинил смъртта на 18 души и е разболял над 1500 души. Сред тях са 470 пациенти, развили рядко срещано усложнение на бъбречна недостатъчност.


Изследователите все още не са в състояние да посочат източника на заразата, засегнала най-малко девет страни в Европа.


Не е необичайно за бактерия да продължи да мутира, еволюира и разменя гени, пояснява Хилде Крузе.


При предишни случаи на зараза с ешерихия коли най-засегнати са били децата и възрастните хора. Сега бактерията непропорционално заразява възрастни индивиди и особено жени. Вероятно има някаква особеност на новия щам, която го прави по-опасен за възрастните, допълва експертът на СЗО. Не може да се прецени с точност колко голяма е заплахата, тъй като хората с леки форми на заразата не търсят медицинска помощ.


Здравните власти в Германия предупредиха населението да не консумира марули, домати и краставици.


За да се избегне предаване на заразата чрез храна, от Световната здравна организация препоръчват да се спазват стриктни мерки за хигиена и приготвяне на хранителните продукти - ръцете да се мият старателно преди хранене или готвене, суровото и сготвеното месо да се съхранява отделно от други храни. При консумиране на сурови плодове и зеленчуци, следва продуктите да бъдат старателно измити, както и да се белят.


Източник: Dnes.bg