Регионът на Източна Африка е силно застрашен от липса на храна, причинена от конфликти и екстремни метеорологични явления – включително най-тежката суша от 40 години насам. 

 

Изменението на климата, нарастващите международни цени на храните и горивата и въздействието на пандемията оказват пагубно влияние върху региона. Затова Световната здравна организация (СЗО) разширява дейността си в него.


 

Над 80 милиона души в Източна Африка са засегнати от липсата на сигурност при набавянето на храна и прибягват до отчаяни мерки, за да изхранват себе си и семействата си. Острото недохранване е високо, особено сред децата.

 

Тъй като недохранването се увеличава, здравните нужди в региона се увеличават, особено сред децата, а чистата вода става все по-малко. 

 

Хората напускат домовете си в търсене на храна и съответно нямат достъп до здравни услуги, което ги излага на риск от болести.

 

„Цената на бездействието е висока“, заявява д-р Ибрахима Сосе Фол, помощник-генерален директор на СЗО за реагиране при извънредни ситуации. 

 

„Приоритетът да предотвратим гладуването на хората е ясно, но трябва заедно с него да засилим здравна си реакция, за да предотвратим разпространението на болести и да спасим живота в източноафриканския регион. 

 

Един живот, загубен от предотвратима с ваксина болест, диария или медицински усложнения от недохранване в днешно време, е твърде много", категорична е д-р Фол.

 

Заявленията си тя направи в Найроби, където СЗО свика двудневна среща, за да планира реакцията си в седемте страни, засегнати от спешната здравна ситуация. Става дума за Джибути, Етиопия, Кения, Сомалия, Южен Судан, Судан и Уганда. СЗО си партнира с други агенции и партньори на ООН.

 

Отговорът на СЗО при извънредни ситуации е фокусиран върху осигуряването на достъп на засегнатите популации до основни здравни услуги, лечение на болни деца с тежко недохранване и предотвратяване, откриване и контролиране на огнища на инфекциозни заболявания.

 

СЗО създава център в Найроби, откъдето ще координира реакцията и ще организира доставката на животоспасяващи медицински консумативи там, където са най-необходими. 

 

Тези доставки включват лекарства, ваксини, както и оборудване, необходимо за лечение на деца, които са силно недохранени. СЗО работи с министерствата на здравеопазването в засегнатите страни.

 

Референции: 

WHO intensifies response to looming health crisis in the greater Horn of Africa as food insecurity worsens. (30th June, 2022). WHO - https://www.who.int/news/item/30-06-2022-who-intensifies-response-to-looming-health-crisis-in-the-greater-horn-of-africa-as-food-insecurity-worsens