Нуждата от по-ефективен контрол на тютюнопушенето в България ще бъде обсъдена на събитие на открито в София, организирано от Коалиция за живот без тютюнев дим и сдружение „България без дим”.

 

Събитието се провежда по повод Световния ден без тютюнопушене, който се отбелязва на 31 май, и ще се излъчи и на живо във фейсбук.


 

В навечерието на празника, на 30 май, неделя, от 11:00 ч., на Голямата поляна зад детския атракцион до бул. „Гоце Делчев“ в Южния парк в София лекари ще подкрепят всички желаещи да спрат цигарите.

 

В събитието ще се включат д-р София Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, д-р Александър Симидчиев, председател на сдружение “Въздух за здраве”, д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим, и д-р Маша Гавраилова, председател на сдружение “България без дим”.

 

Двете организации ще отбележат празника с много музика и песни с участието на тромпетиста Венцислав Благоев и неговия състав и поп-джаз певицата Натали Ангелова - дългогодишни поддръжници на каузата за живот без тютюнев дим. Срещата ще завърши с джаз за деца.

 

През 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) стартира глобалната си кампания за отказ от тютюнопушене, с която да подкрепи милионите пушачи, които искат да спрат цигарите, но се нуждаят от помощ.

 

С тази цел е разработен дигиталният асистент на СЗО за отказ от пушенето Quit Challenge, който ежедневно изпраща насоки за спиране на цигарите. Той е достъпен безплатно в приложенията WhatsApp, Viber, Facebook Messenger и WeChat.

 

 „Пушачите имат до 50% по-висок риск от тежко боледуване и смърт от ковид-19, така че отказът от тютюна е най-доброто нещо, което могат да направят, за да намалят не само риска от коронавирус, но и от развитие на рак, сърдечни и респираторни заболявания“, коментира генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус.

 

В световен мащаб приблизително 39% от мъжете и 9% от жените употребяват тютюн. Понастоящем най-високите нива на тютюнопушене в страните от Европа са 26%.


Отказът от цигарите е предизвикателство, особено в условията на повишен стрес заради пандемията от ковид-19. По данни на СЗО около 780 млн. души по света искат да спрат пушенето, но само 30% от тях имат достъп до подкрепата, от която се нуждаят.