Световната здравна организация (СЗО) подчерта необходимостта от последващи здравни грижи за хората с Ковид, и то не само за потвърдените случаи, но и за тези със съмнение за заболяването.

 

Последващата здравна грижа е необходима при наличие на трайни симптоми на влошено здраве в периода след преболедуване при някои хора.


 

Това състояние често се нарича „продължителен Ковид“. При него след преболедуване дълго се наблюдават симптоми като силна умора, постоянна кашлица или неспособност да се правят физически упражнения.

 

От СЗО посочват, че проучването на това състояние е една от приоритетните области на работа през тази година. През февруари  СЗО ще организира поредица от консултации за постигане на консенсус относно описанието му.

 

След постигане на по-задълбочено разбиране ще може и да се даде име на състоянието. В консултациите ще участват широк кръг заинтересовани страни, включително и групи пациенти.

 

За хора с Ковид, които се лекуват в домашни условия, СЗО препоръчва използването на пулсов оксиметър. Чрез измерване на нивата на кислород в кръвта се следи развитието на заболяването и се избягва риска от влошаването му.

 

Здравната грижа за пациентите у дома трябва да включва и обучение на самия пациент, както и редовно проследяване от медицински лица.

 

За лекуващите се в болница пациенти СЗО предлага използване на антикоагуланти в по-ниски дози, за да се предотврати образуването на кръвни съсиреци.

 

За хоспитализирани пациенти на изкуствено дишане (включително назален кислород с висок поток) или чрез кислородна маска, СЗО препоръчва да лежат по корем, защото в тази поза се подобрява притока на кислород.

 

В ревизираните си насоки за клинично лечение на заболяването, СЗО препоръчва и конкретен модел на клинична оценка, въз основа на който да се вземат решения за грижата за пациента.

 

Според СЗО повечето хора, които се заразяват с коронавирус, развиват леки симптоми и успяват да оздравеят без да се изисква специално лечение.