23 млн. деца по света са пропуснали частично или изцяло рутинните си имунизации през 2020 г. – което е с 3,7 млн. повече, отколкото през 2019 г.

 

Това показват официални данни, публикувани от Световната здравна огранизация (СЗО) и УНИЦЕФ. От тях става ясно, че в повечето държави има спад в дела на ваксинираните деца през 2020 г.


 

Според оценките на СЗО повечето от тях – или около 17 млн. деца - вероятно не са ваксинирани нито веднъж през 2020 г.

 

Повечето от тях живеят в общности, засегнати от конфликти, в отдалечени или трудно достъпни места, в бедни квартали, и са изправени пред множество лишения, включително ограничен достъп до основни здравни и социални услуги.

 

Според СЗО нарушенията при ваксинацията на деца създава риск от разпространение на някои опасни, но предотвратими болести, като морбили, полиомиелит и менингит.

 

Анализът на СЗО показва, че във всички региони по света нараства броят на децата, пропуснали първите си рутинни ваксинации през 2020 г ., а милиони други са пропуснали и последващите реваксинации.

 

Най-силна е тенденцията на спад в Югоизточна Азия и Източното Средиземноморие.

 

В сравнение с 2019 г., 3,5 млн. деца са пропуснали първата си ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш, а 3 млн. деца са пропуснали първата си ваксина срещу морбили. Децата в страните със средни доходи представляват все по-голям дял от децата, които пропускат няколко ваксини.

 

Подхранвана от недостига на финансиране, дезинформация за ваксините, нестабилност и други фактори, се появява тенденция на спад във ваксинацията и в региона на СЗО в Америка, където само 82% от децата са напълно ваксинирани срещу коклюш в сравнение с 91% през 2016 г.

 

Дори и преди пандемията на COVID-19, нивата на ваксиниране срещу дифтерия, тетанус, коклюш, морбили и полиомиелит са в застой от около 86%. Целта на СЗО е да бъдат обхванати 95% от децата, за да се постигне защита срещу морбили - често първото заболяване, което се подновява, при недостатъчен ваксинационен обхват.

 

Нивата на ваксинация срещу човешки папиломен вирус също намаляват. В световен мащаб само 13% момичета са ваксинирани срещу HPV през 2020 г., което е спад от 15%  в сравнение с 2019 г.