Световната здравна организация (СЗО) си постави за цел постигането на по-безопасна и уважителна грижа за майки и новородени в Световния ден за безопасност на пациента.

 

От СЗО призовават лечебните заведения, здравните работници и правителствата по целия свят да се обединят около 5 цели за подобряване на безопасността в родилните отделения:


  • Да се ограничат ненужните и опасни интервенции по време на раждане;
  • Да се подобри квалификацията на здравните работници;
  • Да се насърчи уважителната грижа за по-безопасно раждане;
  • Да се подобри безопасното кръвопреливане и използване на лекарства при раждане;
  • Да се докладват и анализират инцидентите при раждане.

Всеки ден около 800 жени и 6700 бебета губят живота си по време на раждане. Повечето от тези случаи могат да бъдат предотвратени, според СЗО, чрез по-безопасна и качествена медицинска грижа по време на бременност, раждане и в първите дни от живота на бебето.

 

Световен ден за безопасност на пациента 2021 г.

 

На 17-ти септември отбелязваме Световния ден за безопасност на пациента. Началото на инициативата е поставено през май 2019 г., по време на 72-та сесия на Световната здравна асамблея.

 

В основата на идеята за честването на този ден е заложен фундаменталният принцип на медицината: „Преди всичко не вреди!“. Сред главните му цели са повишаването информираността и отговорността на всеки един от нас по отношение на собственото му здраве. Поставя се и акцент върху значението ангажираността на цялото общество с осигуряването на качествени и навременни медицински грижи.

 

Всяка година темата на Световния ден е различна. През 2021 г. той поставя фокус върху необходимостта от предотвратяване на вредите за жените и бебетата, които възникват поради опасни грижи за майката и новороденото по време на бременност, раждане и първите няколко дни от живота - тежест, която се усложнява от прекъсването на здравните услуги поради COVID -19.

 

Грижите, които пораждат опасност за майката и новороденото, включват забавена и неправилна диагноза; лекарствени грешки; анестезия и хирургически грешки; опасни практики на преливане и инжектиране; липса на добри практики за контрол на инфекциите; ненужни намеси по време на раждане и малтретиране.

 

Дни преди Световния ден за защита правата на пациента, Дирекцията за защита на пациентите към здравното министерство заработи по първите сигнали и жалби.