Броят на диабетиците в света се е увеличил четирикратно през последните 40 години, а рискът от преждевременна смърт при тях продължава да расте.

 

Това съобщи генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус на среща, посветена на борбата с диабета. СЗО представи на 14 април, когато отбелзваме 100-годишнината от откриването на инсулина, нова глобална стратегия за борба със заболяването и осигуряване на по-добро лечение за него.


 

Рискът от преждевременна смърт заради диабет расте

 

„Необходимостта от спешни действия по отношение на диабета е по-ясна от всякога. Броят на хората с диабет се е увеличил четири пъти през последните 40 години. Това е единственото сериозно неинфекциозно заболяване, при което рискът от преждевременна смърта нараства, а не намалява. Голяма част от хората, които са в тежко състояние и хоспитализирани заради Ковид-19, имат диабет. Глобалната стратегия за борба със заболяването ще катализира политическия ангажимент за осигуряване на животоспасяващи лекарства, профилактика и диагностика“, подчерта Гебрейесус.

 

Той посочва, че най-належащо е осигуряването на лекарства като инсулин на достъпна цена, особено в страните с ниски и средни доходи.

 

В момента пазарът на инсулин е доминиран от три компании, посочва директорът на СЗО. Наличието на повече производители ще спомогне за увеличаване на наличността на инсулин, допълва той.

 

Вече се водят дискусии с производителите на инсулин, други лекарства за диабет и на диагностични инструменти за задоволяване на търсенето на по-достъпни цени.

 

Инсулинът не е единствената оскъдна стока: много хора се затрудняват да се снабдят и с глюкомери и тест ленти, показват проучванията на СЗО.

 

Около половината от всички възрастни с диабет тип 2 остават недиагностицирани, а 50% от хората с диабет тип 2 не получават необходимия им инсулин, което ги излага на предотвратим риск от инвалидизиране и смърт, както и на необратими усложнения като ампутация на крайник и загуба на зрение.

 

Източник:

https://www.who.int/news/item/14-04-2021-new-who-global-compact-to-speed-up-action-to-tackle-diabetes