Световната здравна организация (СЗО) и международната здравна агенция Unitaid изразиха своята загриженост заради недостигa на противовъзпалителното лекарство тоцилизумаб, което се използва при лечение на тежки случаи на COVID-19.

 

През юни СЗО препоръча тоцилизумаб заради потенциала му да намали нуждата от механична вентилация при тежко болни пациенти. Произвежданото от швейцарската фармацевтична компания Roche Holding лекарство се превърна във втория медикамент, препоръчван от СЗО, за лечение на тежък COVID-19. През септември 2020 г. СЗО препоръча дексаметазон за лечение на тежките случаи на коронавирусна инфекция.


 

Тоцилизумаб (продаван под търговската марка Actemra/RoActemra) спада към групата на моноклоналните антитела, които се използват при лечение на различни заболявания, включително рак. Повечето съществуващи моноклонални антитела се предлагат на високи цени, което ги прави трудно приложими в страните с ниски и средни доходи.

 

СЗО и Unitaid призовават фармацевтичната компания Roche да направи всичко възможно, за да подсигури достатъчни количества от тоцилизумаб, който може да подобри преживяемостта при тежко болни пациенти, когато се доставя заедно с кислород и кортикостероиди.

 

От СЗО призовават Roche да осигури справедливо разпределение на текущите запаси от това лекарство, включително и за страните с ниски и средни доходи. СЗО апелира Roche, която държи монопола върху производството на лекарството, да сподели технологията на производство, за да се намали цената и да се увеличат доставките.

 

Според СЗО и Unitaid гарантирането на равен достъп до лекарства за лечение при тежък COVID-19 е жизненоважен елемент от усилията за борба с пандемията.

 

По-рано през тази седмица Агенцията за контрол по храните и лекарствата в САЩ добави тоцилизумаб към списъка с лекарства на изчерпване. Тоцилизумаб е на пазара от 2009 г. за лечение на ревматологични заболявания. Цената на тоцилизумаб в САЩ (с търговската марка Actemra) е около 491 долара за дозировка от 4 милилитра.

 

От фармацевтичната компания Roche посочват, че не могат да отговорят на нарастващото търсене заради недостига на суровини и трудоемкия процес на производство на лекарството, което се прави от живи клетки.

 

Тоцилизумаб се използва заедно с кортикостероиди за намаляване на имунния отговор, който се проявява при някои тежко болни пациенти с COVID-19.

 

Източници:

https://www.who.int/news/item/18-08-2021-joint-statement-from-unitaid-and-the-world-health-organization-(on-behalf-of-the-access-to-covid-19-tools-accelerator)-regarding-availability-of-tocilizumab

https://www.wsj.com/articles/as-delta-variant-spreads-a-covid-19-treatment-is-in-short-supply-11629318278