Прекомерното количество сол в храните и напитките излага хората на по-голям риск от сърдечни заболявания и инсулти, които могат да бъдат предотвратени.

 

Това съобщи Световната здравна организация (СЗО), след като публикува новите си насоки за ограничаване на съдържанието на натрий в храните.


 

Около 11 млн. смъртни случая годишно са свързани с лошия начин на хранене, от които 3 млн. се дължат на прекомерен прием на сол, посочват от СЗО.

 

Повечето хора консумират двойно повече от препоръчания от СЗО дневен прием на сол от 5 г. Целта е той да бъде намален под 5 г в следващите 4 години.

 

За целта ще помогне новото ръководство на СЗО с насоки за съдържанието на натрий в над 60 категории храни. Те ще служат като ориентир на правителствата и производителите на храни в мерките за ограничаване приема на сол.

 

Хранително-вкусовата промишленост също трябва да се включи в тези мерки, защото преработените храни са бързо нарастващ източник на натрий в световен мащаб, обяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

 

От СЗО уточняват, че преработените храни често съдържат различни количества натрий в различните страни. С помощта на единните критерии за съдържание на сол ще може да се постигне целта на СЗО за 30% по-малък прием на сол до 2025 г.

 

„Повечето хора не знаят колко натрий консумират и рискове, които създава това“, подчертава Тедрос Гебрейесус, и допълва, че са необходими държавни политики и за подобряване на културата на хранене.

 

Насоките за съдържание на натрий включват широк спектър от преработени и пакетирани продукти, които значително допринасят за прекомерния прием на сол, като хляб, чипс, месни продукти, сирене, мюсли, шоколад и др.

 

Успешен пример за подобна държавна политика е въвеждането на препоръки за съдържание на сол в храните в Обединеното кралство. Това е довело до спад от около 15% в приема на сол между 2003 г. и 2011 г.

 

Прекомерният прием на сол повишава кръвното налягане и увеличава риска от сърдечни заболявания, които са водеща причина за смъртност от неинфекциозни заболявания в световен мащаб. На тях се дължат 32% от всички смъртни случаи в света.

 

По-малкият прием на сол е ефективен начин за превенция на сърдечносъдовите и чернодробните заболявания, хроничното бъбречно заболяване, затлъстяване и рак на стомаха.